+ Meer informatie

Eieren en kaas over? Dat wordt een hartige taart

3 minuten leestijd

Hartige taarten kunnen prima als maaltijd dienen; als er geen groente in verwerkt is, kan er een salade bij geserveerd worden. Bi] de lunch smaakt zo'n hartig puntje ook uitstekend. Met de ingrediënten kan vrijwel eindeloos gevarieerd worden.

Quiche lorraine
Voor 8 punten: 100 g bloem, mespuntje zout, 50 g koude boter of margarine bloem om te bestuiven, klontje boter 100 g ontbijtspek of bacon in plakjes, uitgebakken 3 eieren, zout, peper uit de molen Vi I (koffie)room, 50 g geraspte, oude kaas Zeef de bloem en het zout in een kom. Voeg de boter toe en verdeel deze met twee messen in stukjes door het bloemmengsel tot een kruimelige massa ontstaat Werk er met een mes 3 eetlepels koud water door tot het een samenhangend geheel geworden is. Bestuif het werkvlak en een deegroller met bloem. Rol het deeg op het werkvlak uit. Maak het deeg los met een pannekoekmes. Keer het deeg, vouw het in drieën en rol het opnieuw uit Vouw de deeglap in drieën en laat hem circa 30 minuten in de koelkast rusten. Rol het deeg opnieuw uit Beboter een zandtaartvorm, boterkoekvorm of een vorm van aluminiumfolie (middellijn 24 cm) en bekleed deze met het deeg. Prik er met een vork hier en daar gaatjes in. Beleg de bodem met het uitgebakken spek. Klop de eieren los met zout en peper en meng er de room en de kaas door Schenk dit mengsel in de taartvorm. Zet de vorm op het rooster en bak de quiche bij C in cica 40 minuten gaar. Stort de quiche op een voorvenwarmde schotel en eet hem warm. Variaties: - Quiche Jura: strooi gesnipperde, glazig gefruite ui over het uitgebakken spek. - Quiche Elzas: vervang het uitgebakken spek door 500 g in boter gesmoorde gesnipperde ui of prei, gekruid met kummel. - Kaasquiche: vervang het spek door plakjes kaas. - Tomaten-kaasquiche: vervang het uitgebakken spek door plakjes kaas en plakjes tomaat gekruid met oregano.

Broccolitaart
250 g bloem, mespunt zout, 125 g harde boter 500 g broccoli, 3 eieren, 1V2 dl melk 125 geraspte Goudse kaas, 1 theelepel mosterdpoeder zout peper Zeef de bloem met het zout in een kom, voeg de boter toe en verdeel deze met twee messen in zo klein mogelijke stukjes door het bloemmengsel. Voeg er circa 4 eetlepels koud water aan toe en kneed alles tot een samenhangende, vochtige bal ontstaat Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Beboter een springvorm (middellijn 24 cm) en bekleed deze met het deeg. Prik met een vork enkele gaatjes in de deegbodem. Maak de broccoli schoon en verdeel hem in roosjes, snijd de stengels in stukjes. Kook de broccoli in ruim kokend water met zout 3-4 minuten. Leg de groente op de deegbodem. Klop de eieren los met de melk, voeg bijna alle kaas en de mosterd toe, breng het mengsel op smaak met zout en peper. Schenk het mengsel over de broccoli en strooi er de rest van de kaas over Zet de springvorm op het rooster in de oven en laat de taart bij C in circa 30 minuten gaar en bruin bakken. Laat hem enkele minuten in de vorm afkoelen en verwijder dan de springvorm.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.