+ Meer informatie

Je eigen warme bakker worden

4 minuten leestijd

Door Margriet van Reeden Brood hoort bij de bakker. Dat weet een kind. Bij de warme bakker kun je brood, broodjes, koek en andere lekkernijen kopen. Zijn geheim vertelt hij aan niemand. Toch is er een warme bakker die nu uit de school geklapt heeft. Maurits Pach, warme bakker van huis uit en geroutineerd vakman, heeft een boek geschreven met als titel „De warme bakker thuis". Hij beschrijft de traditionele recepten van brood, broodjes, koekjes, taarten en andere lekkernijen. Deze pocket bevat verschillende prachtige kleurenpagina's waarvan je alvast een stukje zou willen snoepen. Maar even geduld nog. De oven gaan we eerst voorverwarmen, daarna bereiden we het deeg en langzamerhand krijgen we er handigheid in om ons eigen brood te bakken. Misschien is het zelfs mogelijk om lieve broodjes te bakken?

In de beschrijving van enkele recepten slaan wij het hoofdstuk „Tips en wenken" over. Doe dat tijdens het bakken echter nooit! Het boek is uitgegeven door Zomer en Keuning, telt 136 bladzijden en kost ƒ 24,90.

Koningsbrood
Voor hé"! deeg: 100 g boter, 100 g basterdsuiker, 1 theelepel citroenrasp, zout, '/2 ei, 200 g bloem.

Maak een stevig deeg. Rol dit deeg uit tot een mooie vierkante plak, die ongeveer twee guldens dik is. Maak van de rest van het ei een strijksel (loskloppen met iets zout en water). Bestrijk de deegplank hiermee met behulp van een kwast, maar laat iets over om nog eens te kunnen bestrijken. Snijd de plak in vierkantjes van ongeveer 3 bij 3 centimeter, leg midden in de vierkantjes een gespleten amandel (u heeft 100 gepelde, gespleten amandelen nodig) en bestrijk het geheel nog eens. Leg de koekjes ongeveer 1 Vi centimeter uit elkaar op een licht beboterde plaat. Midden in de oven 20 minuten goed bruin bakken, thermostaat 4.

Kokosbanket
2 eieren, 300 g kristalsuiker, 200 g geKersencake malen kokos, 85 g patentbloem, eventueel wat water, velletje ouwel.

Roer de eieren en de suiker door elkaar, zodanig dat de eieren geheel stukgeklopt zijn, maar de suiker niet opgelost is. Spatel hier de kokos en de gezeefde patentbloem door. Doe in de spuitzak een grote kartelspuit en doe het beslag hierin en eventueel wat water om het spuitbaar te maken. Bedek de bakplaat geheel met ouwel. Spuit op de ouwel rozetjes met een middellijn van 3 centimeter. Midden in de oven bakken, ongeveer 20 minuten en de thermostaat op 4/5. Wanneer de kartelrandjes lichtbruin zijn en de rest nog mooi geel is, zijn de koekjes klaar. Verwijder de overtollige ouwel als de koekjes koud zijn. U kunt deze koekjes ook op een licht beboterde bakplaat (die met bloem bestoven is) bakken, maar op ouwel is het lekkerder.

Kersencake
5 eieren, 125 g kristalsuiker, 10 g citroenrasp, 125 g patentbloem, 125 g boter, 300 g kersen, poedersuiker.

Gebruik een spring- of taartvorm van 26-28 cm. De eieren worden gescheiden in dooier en eiwit, in twee goed schone vetvrije beslagkom.men. Bij de dooiers doen we de helft van de suiker en de citroenrasp. Zeef de bloem en hak de boter erdoor in dobbelsteentjes van Vz cm. Klop de eierdooiers (met de helft van de suiker en de citroenrasp) goed romig. Klop het eiwit op met een goed schone, vetvrije garde of mixer, en klop hier geleidelijk de rest van de suiker door, totdat een stevig schuim is verkregen dat „staat". „Staan" wil zeggen dat, als u de garde eruit haalt, de punt schuim rechtop blijft staan. Schep het schuim op de opgeklopte eierdooiers en spatel dit voorzichtig door elkaar. Spatel daarna eveneens voorzichtig de bloem met de boter erdoor en daarna de kersen. Als ze er zijn kunt u verse kersen gebruiken en anders neemt u kersen uit blik of een pot. U moet ze eerst ontpitten en eventueel laten uitlekken. Grote kersen kunt u, indien nodig, doormidden breken. Doe het beslag in de beboterde en met bloem bestrooide vorm en bak midden in de voorverwarmde oven ongeveer 50-60 minuten, thermostaat 3. Ziet u na ongeveer 30 minuten dat de bovenkant wat te donker wordt, leg er dan een stuk papier of folie overheen. De cake is gaar, wanneer u er licht met de vingers op drukt en de indrukken terugkomen. Uil de vorm halen, afkoelen en voor het gebruik bestuiven met poedersuiker.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.