+ Meer informatie

Besmet drinkwater in deel Rotterdam

Darminfecties en geelzucht gevolg

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — De Rotterdamse geneeskundige dienst houdt er ernstig rekening mee, dat door besmetting van het drinkwater in het scheepvaartkwartier door darmbacteriën de komende weken mogelijk gevallen van darminfecties en geelzucht kunnen voorkomen. Huisartsen en ziekenhuizen in de Maasstad >zullen door GG en GD worden gewaarschuwd.

De oorzaak van de vervuiling concentreert zich volgens de Rotterdamse Drinkwaterleiding (DWL) aan de Parkkade. Hier lagen enkele dagen vier Franse mijnenvegers afgemeerd. Hun water kregen de schepen van een door de DWL gemonteerd tappunt. Het veiligheidssysteem van dit tappunt, een terugslagklep, heeft volgens een woordvoerster waarschijnlijk niet goed gewerkt. Bij het bunkeren van water is de druk op de pomp vanaf een van de schepen groter geweest dan de capaciteit van het waterleidingnet.

Het echtpaar woonde in Maastricht maar dreef een café in het Belgische Lanaken. De verdachte heeft tegenover de Belgische politie verklaard dat hij in het café een woordenwisseling met zijn vrouw had gekregen die uitmondde in de steekpartij. Het veiligheidssysteem had echter het restwater vanaf het schip moeten tegenhouden.

Volgens de woordvoerster van het waterleidingbedrijf kan de vervuiling niet doordringen in andere wijken. Het watertransport onder de grond is voor het grootste deel per wijk gescheiden. Als extra maatregel neemt de DWL op dit moment dagelijks veertig monsters. Bovendien voegt het waterleidingbedrijf nog steeds het bacteriëndodende chloor toe aan het water. De bewoners en werknemers op de vele kantoren in de wijk kunnen ook hun drinkwater uit speciaal hiervoor opgestelde tanks halen.

Huisarts

Alle bewoners met klachten kunnen hun ontlasting laten onderzoeken. Daarvoor kunnen zij zich rechtstreeks tot hun huisarts wenden. Hoewel van hotel en restaurantpersoneei in de wijk nog geen klachten zijn binnengekomen wil de dienst hen toch onderzoeken. De keuringsdienst van waren zal de bedrijven zelf op mogelijke besmetting onderzoeken. De DWL wil ook nog graag de mijnenvegers nader bekijken. Aan boord wil men met bemiddeling van de Nederlandse Marine nagaan of de oorzaak inderdaad juist is geanaliseerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.