+ Meer informatie

„Waar zijn de Columbussen die Polen ontdekken?"

Walesa bezoekt 'Brussel'

2 minuten leestijd

BRUSSEL - Een lidmaatschap voor Polen van de Europese Gemeenschap, en de NAVO als hoeksteen voor een nieuw pan-Europees veiligheidssysteem; dat waren de kernpunten van het verlanglijstje van de Poolse president Walesa tijdens de tweede dag van zijn bezoek aan België.

In veel opzichten lijkt Walesa's bezoek een kopie van het bezoek dat zijn Tsjechoslowaakse collega Havel twee weken geleden aan Brussel bracht, behalve dat de Poolse gast een bescheidener verlanglijstje presenteert en daardoor 'realistischer' overkomt. Ofschoon Walesa begrijpt dat een volwaardig lidmaatschap van de EG nog wel enkele jaren op zich zal laten wachten, pleitte hij toch voor intensievere samenwerking tussen Polen en de Gemeenschap. „Wij wachten op de Columbussen die Polen willen komen ontdekken om er winstgevende zaken te doen", aldus Walesa na afloop van zijn gesprek met EG-commissievoorzitter Delors.

Jacques Delors waarschuwde voor een al te overhaaste toetreding van Polen tot de EG. „Ik geef de voorkeur aan een geslaagde latere toetreding boven een eerdere mislukte aansluiting", aldus Delors, die eraan toevoegde dat er binnen de Gemeenschap uitgebreid overleg nodig is over de vereiste structurele aanpassingen voor de toetreding van een aantal nieuwe leden. Er wordt momenteel onderhandeld met Polen, Tsjechoslowakije en Hongarije over samenwerkingsakkoorden die in de desbetreffende hoofdsteden worden gezien als eerste stap op weg naar toetreding tot de EG. In Brussel is men daar terughoudender in en commissievoorzitter Delors heeft dat ook nog eens onderstreept in zijn gesprek met Walesa, die in het EG-hoofdkwartier werd ontvangen.

Gesprek met Wörner

Een gesprek met NAVO-secretaris-generaal Wörner vond eerder op de dag plaats in de Poolse ambassade in de Belgische hoofdstad. Net als Havel wees Walesa erop dat een aantal Middeneuropese landen „als wezen" zijn achtergebleven na de formele ontbinding van het Oosteuropese Warschaupact. De Poolse president pleitte niet voor het lidmaatschap van Polen van de NAVO, maar hij zei de westerse defensie-organisatie te beschouwen als „belangrijk instrument" voor de opbouw van een nieuw Europees veiligheidssysteem, waarbij zeker ook de Sowjet-Unie betrokken dient te worden. Volgens Wörner is daarbij ook een rol weggelegd voor de Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE), waarbij naast de SowjetUnie (en alle andere Europese landen) ook de Verenigde Staten en Canada zijn betrokken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.