+ Meer informatie

Bondsraad niet gelijkwaardig aan Bondsdag

1 minuut leestijd

KARLSRUHE —In een hevig omstreden kwestie tussen regering en oppositie in West-Duitsland heeft het hoogste constitutionele- gerechtshof in Karlsruhe woensdag een uitspraak gedaani, die verstrekkende politieke betekenis heeft.

Het hof stelde vast, dat de bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, niet gelijkwaardig is aan de bondsdag (de volksvertegenwoordiging) wat wetgevende bevoegdheid betreft. Aanvaarding van wetten door de bondsraad is volgens de grondwet filechts in uitzonderingsgevallen noodzakelijk, aldus het hof in Karlsruhe.

De oppositie van CDU-CSU heeft In de bondsraad een meerderheid van één stem. De kwestie is aanhangig gemaakt, nadat de bondsraad een wijzigingswet op de pensioenverzekering had verworpen, die door de bondsdag was aangenomen. Volgens de grondwet, aldus het hof, is de goedkeuring van de bondsraad slechts vereist in gevallen dat er verschuivingen in de federalistische opbouw van de bondsrepubliek ten gunste van een bepaalde deelstaat in het gedtog zijn,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.