+ Meer informatie

Reagan

1 minuut leestijd

De Amerikaanse president Ronald Reagan heeft de nieuwe Franse president onder verwijzing van „de eeuwenoude traditie van FransAmerikaanse vriendschap" geschreven dat deze traditie ertoe zal bijdragen de „geest van Westerse samenwerking te handhaven." De overwegende, reactie in het Witte Huis was er ëcKter een van voorzichtigheid. Men wilde niet vooruitlopen op de gevolgen van de machtsovername van de Franse socialisten. Een woordvoerder van het Witte Huis durfde echter al wel te stellen dat „onze betrekkingen met Frankrijk zich zullen blijven ontwikkelen."

De Israëlische premier Menachem Begin heeft de nieuwgekozen Franse president meteen uitgenodigd voor een bezoek aan Israël. Hij noemde Mitterrand een „ware vriend die Israel nooit in de steek heeft gelaten." In een brief aan Mitterrand zei Begin dat hij diepe bewondering heeft voor Frankrijk ondanks de „bittere teleurstelling van de afgelopen veertien jaar. Daarmee doelde hij pp het anti-Israëlbeleid dat in 1967 door wijlen Charles de Gaulle werd opgesteld.

Ook Egypte had gematigd positieve geluiden over voor de winst van Mitterrand. „Wij hopen dat onder zijn leiderschap Frankrijk zijn positieve rol zal blijven spelen bij het zoeken van vrede in het MiddenOosten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.