+ Meer informatie

Treinverkeer door noodweer gestremd

Blikseminslag kost mensenleven

2 minuten leestijd

UTRECHT — Het slechte weer van gisteren heeft voor verschillende incidenten gezorgd. Zo kostte een blikseminslag het leven aan een jongeman. Verder ondervond het treinverkeer ernstige hinder van het noodweer. Een boerderij werd geheel in de as gelegd als gevolg van een blikseminslag.

De 16-jarige scholier D. N. M. Steur uit de buurtschap Veenhuizen bij het plaatsje Heerhugowaard, is woensdag door de bliksem getroffen en daaraan overleden. Hij was op de fiets op weg naar school; een voorbijganger vond zijn stoffelijk overschot.

Een plotselinge rukwind trok een deel van de bovenleiding op het baanvak tussen Hoek van Holland en Maassluis kapot. Hierdoor kwamen vier internationale treinen stil te staan. Reizigers hiervan waren net met de nachtboot uit Harwich aangekomen. De treinen werden met diesellocomotieven naar Maassluis getrokken, van waar zij op eigen kracht verder konden rijden. De andere reizigers werden per bus naar hun bestemming gebracht.

Een blikseminslag zorgde voor een storing op het baanvak Ede-Wolfheze. Door deze inslag in het zwakstroomsysteem werkten wissels, seinen en overweginstallaties niet meer. Bij het plaatsje 't Harde op de Veluwe viel ook de stroom uit als gevolg van de bliksem. De vertraging viel hier nog mee, omdat één van beide sporen nog gebruikt kon worden. Ook in de omgeving van Naarden-Bussum, op de Gooilijn, strandden woensdagmorgen enkele treinen door de slechte weersomstandigheden. Door de verschillende storingen liep het gehele treinverkeer belangrijke vertraging op. In de loop van de middag en tegen de avond werden de meeste storingen verholpen.

Tijdens een hevig noodweer woensdagmiddag boven de Veluwe is in een boerderij in Vaassen de bliksem ingeslagen.

Onmiddellijk na de inslag stond de boerderij in lichterlaaie. Al het vee kon nog worden gered. De boerderij brandde geheel af; er deden zich echter geen persoonlijke ongelukken voor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.