+ Meer informatie

Bevolking Middelharnis nauw betrokken bij Hernesseroord

Koningin opent nieuw centrum

3 minuten leestijd

MIDDELHARNIS — Zaterdag kan de schooljeugd van het eiland Goeree-Overflakkee een kijkje nemen in het centrum voor geestelijk gehandicapten „Hernesseroord" te Middelharnis. Verder is iedere belangstellende, ook van, buiten het eiland, de gehele dag welkom, zo stelde de burgemeester van Middelharnis, de heer Joh. van Es donderdagmorgen op een persconferentie.

Vandaag werd de nieuwe inrichting in aanwezigheid van koningin Juliana officieel geopend. Daarbij waren ongeveer 300 genodigden, waaronder zowel ouders als pupillen en verplegend personeel, aanwezig. In de gemeenschapsruimte de ,,Meerpaal" werd o.m. het woord gevoerd door de Hervormde predikant ds. H. Beker, voorzitter van de bestuurscommissie ,,Hernesseroord". Vervolgens maakte de koningin een wandeling over het terrein en bezocht zij enkele paviljoens.

Opening kinderboerderij

Zaterdag zal burgemeester Van Es de kinderboerderij en de verkeerstuin, gelegen op het terrein van Hernesseroord, openstellen. Op een persconferentie zette de eerste burger van Middelharnis uitvoerig uiteen, hoe de bevolking en met name de jeugd zich heeft ingespeeld op de komst van de inrichting. In het begin maakte men zich nogal wat zorgen over het imago van ,,Hernesseroord". Het duurde evenwel niet lang of de gemeenschap leverde het bewijs, dat de nieuwe „wijkbewoners" als kinderen van het eiland werden geaccepteerd.

De jeugd, jongeren, particulieren en bedrijven kwamen met het idee om op het terrein van „Hernesseroord" een kinderboerderij te stichten. Burgemeester Van Es werd voorzitter van de inmiddels in het leven geroepen „Stichting Kinderboerderij". In 2'/2 jaar tijds werd maar liefst ƒ 160.000,bijeen gebracht. ,,Met name de jeugdige generatie op Goeree Overflakkee heeft zeer veel gedaan", aldus burgemeester Van Es. Hij hoopt dan ook, dat er zaterdag vele jongeren naar,,Hernesseroord" zullen komen.

Hoewel de kinderboerderij nu gereed is gekomen wordt de Stichting „Kinderboerderij" toch niet opgeheven. Integendeel, de Stichting hoopt in de toekomst nog meer te doen om de integratie tussen de bewoners van de inrichting voor geestelijk gehandicapten en die van Middelharnis nog meer te bevorderen. De burgemeester memoreerde, dat in de beginperiode een drietal voorlichtingskranten is uitgegeven. Uitvoerig werd de bevolking versteld hoe „Hernesseroord" zou gaan functioneren. Dit is zeer positief door de bevolking ontvangen.

Tentoonstellingen

De bezoekers, die zaterdag naar ,,Hernesseroord" gaan, kunnen drie tentoonstellingen bezichtigen:

• In het restaurant ,,Het Kombuis" zijn de werkstukken van pupillen uitgestald.

• In de verbindingsgang tussen de verschillende paviljoens zijn 108 werkstukken te zien over het onderwerp ,,kind en dier". Het is allemaal gemaakt door de schooljeugd van Goeree-Overflakkee.

• Een voor ons land unieke tentoonstelling wordt gehouden in de „Meerpaal". Daar is,een collectie Koptische wanddoeken bijeengebracht. Deze doeken, een produkt van vroeg christelijke kunst van de Koptische christenen in Egypte, dragen veelal het kruisteken, de „Ankh". Onder dit symbool is de ,,Ned. Herv. vereniging en Stichtingen", waartoe ook „Hernesseroord" behoort, werkzaam op het terrein van de geestelijk volksgezondheid.

Alleen zaterdag a.s. zijn deze tentoonstellingen te bezoeken in „Hernesseroord" aan de Oosthavendijk nummer 30.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.