+ Meer informatie

Tutu is zijn paspoort toch kwijt

1 minuut leestijd

JOHANNESBURG — De Zuidafrikaanse veiligheidsdienst heeft het paspoort van bisschop Desmond Tutu wel ingenomen.

Tutu, een uitgesproken tegenstander van het apartheidsbewind in zijn land, kon verleden week nog juichen toen na zijn terugkeer van een rondreis in West-Europa en de VS zijn paspoort niet werd ingenomen. De Zuidafrikaanse regering had namelijk meermalen gedreigd dat te doen wegens Tutu's verklaringen tijdens zijn reis. Zo had premier Botha vorige week gezegd dat Tutu zijn paspoort voorgoed zou kwijtraken.

De zwarte bisschop liet weten dat twee in burgerkleding gestoken politiemannen hem in zijn woning in de zwarte voorstad Soweto opzochten en hem bevolen zijn paspoort af te geven. Overigens zei Tutu op het bezoek te hebben gerekend.

„Ik heb altijd al gezegd dat premier Botha en zijn mensen ons en onze vrijheidsstrijd op generlei wijze iets in de weg kunnen leggen", zo zei de bisschop, die secretaris-generaal is van de Zuidafrikaanse Raad van Kerken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.