+ Meer informatie

Bij Philips 650 banen op de tocht

2 minuten leestijd

EINDHOVEN — In de kleurenbeeldbuizenvestiging van de hoofdindustriegroep EIcoma van Philips in Eindhoven verdvrijnen de komende drie jaar alles bij elkaar 650 arbeidsplaatsen. Een deel van dat verlies is al in maart door Philips aangekondigd. Op 1 januari van dit jaar werkten er bij de kleurenbeeldbuizenvestiging nog 1767

omdat bedrijfsschap en produktschap niet zoveel aandacht wordt besteed in de les. Samenvattend meende een docent een examen dat grotendeels bestond uit leervragen met hier en daar enkele doordenkertjes.

Het Mavo-exaAen handelskennis bestond uit open vragen. Eén van de docenten deelde mee dat het examen goed te maken was. Ook de leerlingen vonden het naar zijn mening een redelijk examen. Makkelijke sommen werden afgewisseld met wat moeilijker zaken. Eén van de makkelijke gevallen ging over containers in de Rotterdamse haven. De onderwerpen waren over het algemeen redelijk gespreid en varieerden van autoverzekering, rechten en plichten van huurders en verhuurders tot de specifieke handelskennisopgaven.

De sanering van de beeldbuisactiviteiten bestaat in feite uit twee onderdelen. Door sluiting van de afdelingen ontwikkeling, bectijfsmechanisatie en het kwaliteitslaboratorium verdwijnen 290 banen. Deze maatregel is nodig om de hoge ontwikkelingskosten met 25 miljoen gulden per jaar te drukken. Enkele jaren geleden kon Philips die kosten nog wel opbrengen omdat de markt alsmaar groeide., Nu dat niet meer het geval is moet er ingegrepen worden, aldus Philips, door de kostenbesparing wordt ook de concurrentiepositie verbeterd.

Daarnaast wordt ook de feitelijke beeldbuizenfabriek gereorganiseerd. Die fabriek wordt niet langer beschouwd als produktie-eenheid maar als zogenaamde moederfabriek binnen het wereldontwikkelingscentrum voor kleurenbeeldbuizen. Dat wil niet zeggen dat er in de Eindhovense fabriek helemaal geen buizen meer gemaakt zullen worden. Philips wil er jaarlijks nog zo'n 130.000 van de band laten lopen. Eertijds maakte de fabriek er 400.000 per jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.