+ Meer informatie

Nederland stuurt 1000 militairen naar Irak

„Kamp inrichten voor 9000 vluchtelingen"

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Ongeveer duizend Nederlandse militairen zullen in de komende weken naar Noord-Irak worden gestuurd voor hulpverlening aan gevluchte Koerden. Het gaat om ongeveer vierhonderd mariniers en zeshonderd militairen van de Koninklijke Landmacht.

Daartoe heeft het kabinet gisteren besloten. Premier Lubbers en minister Ter Beek van defensie maakten het besluit gisteren bekend na afloop van het kabinetsberaad. De Eerste en Tweede Kamer zijn door middel van een brief op de hoogte gesteld van het besluit.

Het gaat bij de actie om zowel het direct verlenen van hulp als om (militaire) bescherming van de vluchtelingen. Nederland is bereid tot het opzetten, inrichten en beschermen van een vluchtelingenkamp voor acht- tot tienduizend vluchtelingen. Daarvoor kunnen tenten, dekens, noodrantsoenen, kookgelegenheden, watervoorzieningsapparatuur en medische voorzieningen ter beschikking worden gesteld, zo staat in de brief te lezen.

Hoe lang de actie zal duren, konden Lubbers en Ter Beek gisteren niet zeggen. De bewindslieden hopen dat de Nederlandse hulp van tijdelijke aard is. Het kabinet ziet het liefst dat de Verenigde Naties snel in staat zijn om zelf de hulpverlening aan de Koerden ter hand te nemen.

Over de kosten van de gehele operatie is volgens Ter Beek niet veel zinnigs te zeggen. „Het is bij voorbeeld afhankelijk van de vraag wie de voedselrantsoenen gaat betalen", aldus Ter Beek gisteren. Het NOS journaal wist te melden dat de kosten van de uitzending eenmalig 38 miljoen gulden bedragen en dat er maandelijks een bedrag van 20 miljoen neergeteld moet worden. Minister Ter Beek en zijn collega Van den Broek van buitenlandse zaken beloven in hun brief dat ze op korte termijn de beide Kamers van de StatenGeneraal hierover zullen informeren.

Bescherming

Nederland stelt een eenheid van het korps mariniers ter beschikking. Het gaat om ongeveer vierhonderd mariniers van de bestaande Brits-Nederlandse derde commandobrigade, die onder Brits commando staat. De algehele leiding en coördinatie van de operaties berust bij de Verenigde Staten.

De Nederlandse mariniers zullen door middel van bewaking en het uitvoeren van patrouilles in het gebied ten noorden van de 36e breedtegraad de bescherming verzorgen van Koerdische vluchtelingen en waar mogelijk assisteren bij de directe hulpverlening. De mariniers zullen zo nodig bescherming krijgen van de daar aanwezige Amerikaanse en Britse militairen. Reeds vandaag vertrekken de eerste mariniers in de richting van Irak om de komst van hun collega's voor te bereiden.

De Koninklijke Landmacht levert de militairen die zich daadwerkelijk zullen inzetten voor de hulpverlening. Het gaat daarbij om medische en logistieke eenheden. Naar verwachting zijn er ongeveer 600 militairen bij betrokken. De uitzending van dienstplichtigen geschiedt op basis van vrijwilligheid.

Rampengoederen

In het kader van de hulp die Nederland geeft aan de Koerdische vluchtelingen uit Noord-Irak vindt komende dagen de verzending plaats van rampenbestrijdingsgoederen met een totaal gewicht van bijna 70 ton. Dit maakte het ministerie van binnenlandse zaken gisteravond bekend. Het betreft medische goederen, de mobiele operatiekamers en poliklinieken waar WVC al eerder melding van maakte, en verder algemene goederen, zoals slaapzakken, plastic eetgerei, etensblikken, drinkbekers, gamellen en dekens.

Vervolg op pag. 3.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.