Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Kwark, n ideaal produkt

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Kwark, n ideaal produkt

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

is kwark alleen maar in toetjes en als vulling van zoet gebak gebruikt, doet dit zuivelprodukt te kort. Je kunt er echt alle kanten mee op. Hoofdgerechten, sauzen en zelfs deeg kunnen met kwark bereid worden. Kwark is rijk aan eiwitten en licht verteerbaar.

Bloemkoolsalade met broccoli
1 bloemkool, ca. 300 g broccoli sap van V2 citroen Saus: 150 g kwark 1 eetl. citroensap, 2 eetl. mayonaise 1 theel. mosterd; zout, peper Garnering: 1 hardgekookt ei Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze in water met zout in ca. 5 min. beetgaar. Schep ze uit het water en blancheer in hetzelfde water de roosjes broccoli ca. 3 min. Spoel de groenten op een vergiet onder stromend water koud. Tot zo ver kan de salade worden voorbereid. Maak een saus van kwark, citroensap, mayonaise, mosterd, zout en peper. Leg bloemkool en broccoli op een platte schaal. Schep de saus erover; hak het hardgekookte ei fijn en strooi het over de salade.

Hartige kwarktaart
Deeg: 100 g koude boter 150 g bloem, mespunt zout 125 g kwark Vulling: 1 ui, 15 g boter 200 g champignons, 1 dl koffieroom 100 g geraspte oude Edammer kaas zout, mespunt gemalen tijm tabasco Garnering: peterselie Snijd voor het kwarkbladerdeeg de harde koude boter met twee messen door de bloem met het zout. Voeg de kwark toe en werk dit met de messen door de bloem met de boter tot een samenhangende massa. Rol de massa op een met bloem bestoven aanrecht tot een dunne lap. Vouw de lap in drieën en rol en vouw nog twee keer. Laat het deeg op een koude plaats een paar uur rusten. Fruit de gesnipperde ui goudgeel in de boter, voeg de gewassen en zo nodig gehalveerde champignons en de in reepjes gesneden ham toe en fruit dit even mee. Klop de eieren los, meng er de kwark door en vervolgens de koffieroom, de kaas en het champignon-hammengsel. Maak het geheel goed op smaak met zout, tijm en tabasco. Rol het deeg uit tot een ronde lap van V2 cm dik en bekleed hiermee de beboterde vorm. Schep de vulling in de vorm en bak de taart onder in een op 225°C voorverwarmde oven in ca. 40 minuten goudbruin. Gameer de taart met peterselie en serveer hem warm.

Amandelmoppen
100 g harde boter, 100 g bloem zout, 100 g kwark, 1 ei 100 g blanke amandelen Snijd voor het kwarkbladerdeeg de boter met twee messen door de bloem met wat zout. Voeg de kwark toe en werk dit met de twee messen door de bloem en de boter tot een samenhangende massa. Rol de massa op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dunne lap en vouw de lap in drieën. Herhaal dit nog twee keer. Laat het deeg op een koude plaats een paar uur rusten. Rol het deel uit tot een lap van 2 mm dik en snijd die in vierkantjes van 5x5 cm. Verdeel ieder vierkantje diagonaal in twee driehoekjes op een met water vochtig gemaakte bakplaat. Druk op ieder driehoekje een amandel. Bestrijk de driehoekjes met losgeklopt ei en bak ze in een op 200°C voorverwarmde oven in ca. 15 minuten goudbruin. Kwark ontstaat op natuurlijke wijze uit melk. Melk wordt op een gegeven moment zuur en gaat dan stremmen. De vaste stoffen van de melk —eiwitten, melkvet, melksuiker, mineralen en vitaminen— scheiden zich van het vocht, de wei. Laten we de wei weglopen, dan blijft de wrongel over. Sinds de laatste wereldooriog spreekt men van kwark. Oorspronkelijk is het een Russisch woord, dat via het Duitse Quark bij ons ingeburgerd raakte. De meeste in ons land verkochte kwark is mager. De recepten en informatie op deze pagina komen uit "Neem nou kwark", een uitgave van het Nederlands Zuivelbureau, 72 pagina's, prijs ƒ 4,95. Te koop in de winkel.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 januari 1990

Terdege | 64 Pagina's

Kwark, n ideaal produkt

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 januari 1990

Terdege | 64 Pagina's