+ Meer informatie

77.000 gulden voor latijnse bijbel (1426)

1 minuut leestijd

AMSTERDAM — Bij het antiquariaat A. L. van Gendt & Co BV op de Keizersgracht in Amsterdam bracht een oude bijbel 77.000 gulden op.

Op deze eerste grote boekenveiling, de catalogus telde ongeveer 1700 nummers, kwamen ook ruim achthonderd oude en zeldzame werken onder de hamer.

Het absolute hoogtepunt van de veiling was het moment waarop de eerste twee delen van een uitzonderlijk mooi 15e eeuwse handgeschreven latijnse bijbel van Nederlandse oorsprong ingezet werd.

De delen waren gedateerd met 1426. De inhoud bestond uit het Oude Testament, verlucht met fraai versierde kapitalen (hoofdleeters) en initialen in prachtige kleuren en goud.

Iedereen hield de adem in toen bij 46.000 gulden de hamer met een klap dreigde neer te komen. Toen kwam er echter leven in de zaal en het bieden ging voort. Bij de 77.000 gulden was het dan eindelijk zover.

De gelukkige eigenaar werd de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.