+ Meer informatie

Sporen van boven Irak

2 minuten leestijd

LONDEN (AP) - Franse militaire^ woordvoerders hebben gezegd dat^ kleine hoeveelheden zenuwgas in het.i luchtruim boven Irak zijn waargeno-' men.

De Britse krant Financial Times meldde vandaag dat de Fransen „on-~ bepaalde hoeveelheden chemische^ neerslag overal in het Iraakse luchtruim" hebben geconstateerd. De waarden hiervan zouden echter ver beneden het peil liggen dat schadelijk, zou zijn voor de mens of de natuur. De berichten bevestigen de angst dat' giftige gassen vrijkomen tijdens de bombardementen van de geallieerden op chemische-wapenfabrieken en -opslagplaatsen in Irak.

„Medici en milieudeskundigen in Groot-Brittannië waarschuwen voor plaatselijke vervuilingen door de'' bombardementen, maar vrezen niet' voor een veelomvattende vergiftiging! van de lucht", aldus de Financial Times. „De gevolgen van een aanval op^ de biologische wapenfabrieken -wan-, neer deze bestaan— zijn echter veeL minder voorspelbaar. In het slechtste J geval kunnen besmettelijke micro-or- j ganismen vrijkomen die een epidemie kunnen veroorzaken", zegt de krant.

Alastair Hay, een chemische pa-. tholoog van de universiteit in Leeds, gelooft dat de vrijgekomen chemische; gassen eerder uit vernietigde wapen-^ opslagplaatsen in het zuiden van Irak, komen dan uit aanmaakfabrieken in het noorden.

Financial Times zegt dat bij Samarra, op 95 kilometer ten noorden van'^ Bagdad, een groot centrum voor de aanmaak van chemische wapens is gebombardeerd door de geallieerden. „Daar worden verschillende soorten gifgas geproduceerd, maar voor de oorlog hebben ze waarschijnlijk het spul naar wapenopslagplaatsen overgebracht", aldus Hay.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.