+ Meer informatie

De Vries niet tegen handhaven koppeling

Kabinet moet helderheid geven

2 minuten leestijd

DEN HAAG - In het kabinet leek gisteren even een diepgaand meningsverschil te bestaan over de koppeling tussen de Ionen en de uitkeringen. Het CDA voelt er namelijk wel wat voor de koppeling af te schaffen als de financiële situatie van het Rijk er Aanleiding toe geeft. De PvdA is daar fel op tegen. Minister De Vries wil nu dat het kabinet zich duidelijk uitspreekt.

In het regeerakkoord hebben de coalitiepartners afgesproken dat de koppeling niet onvoorwaardelijk ingevoerd zou worden. Het paradepaardje van de PvdA zou alleen overboord gezet worden als er te veel mensen met een uitkering zouden komen en als de lonen te veel zouden stijgen. In beide gevallen zou de koppeling namelijk te duur worden.

De meerderheid van de SociaalEconomische Raad (SER) adviseerde echter naar aanleiding van het wetsontwerp over de koppeling een derde ontbindingsgrond op te nemen, te weten : „Verbreek de koppeling indien de budgettaire situatie van de overheid daartoe aanleiding geeft". Eenvoudiger gezegd: geen geld, geen koppeling. Dat idee van de SER sloot aan op de voorkeur van het CDA. Reeds eerder is namelijk door die partij de gedachte geuit dat de toestand van de kas van het Rijk een grond zou behoren te zijn de koppeling te verbreken.

Gerucht

Gisteravond ging in politiek Den Haag ineens het gerucht dat minister De Vries zich in de ministerraad sterk zou maken voor deze derde ontbindingsgrond. Dat blijkt echter niet juist te zijn. De Vries is een voorstander van het handhaven van de koppeling. Het is volgens hem zelfs de goedkoopste manier om de koopkracht van mensen met een minimuminkomen te garanderen.

Wel wil De Vries van het kabinet de garantie hebben dat de koppeling niet later, bij voorbeeld bij de tussenbalans, toch ter discussie gesteld gaat worden. Hij wil daarom dat het kabinet uitspreekt dat de financiële problemen niet via de weg van de opheffing van de koppeling worden aangepakt, maar met behulp van andere middelen.

Minister Kok liet blijken dat met een derde afwijkingsgrond voor de koppeling het regeerakkoord wordt opengebroken. Kok: „Het regeerakkoord is het regeerakkoord, zolang dit niet is gewijzigd". Verder volstond hij met de opmerking dat bij het opstellen van het regeerakkoord zeer weloverwogen is gekozen voor de twee afwijkingsgronden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.