+ Meer informatie

Beverwijk wil relatievormen gelijkschakelen

1 minuut leestijd

BEVERWIJK (ANP) - De gemeente Beverwijk zal met adhesie van zes andere middelgrote Nederlandse gemeenten aan minister Hirsch Ballin van justitie verzoeken, het „ongerechtvaardigde onderscheid" tussen verschillende samenlevingsvormen op te heffen. Een petitie van die strekking is aan alle Nederlandse gemeenten gezonden en zal na 1 november aan de minister worden aangeboden, aldus de IJmond-gemeente.

Beverwijk, dat al enkele jaren in haar eigen bestuursapparaat homofiele ambtenaren voorrang verleent, acht de rechtsongelijkheid met name ongerechtvaardigd voor hen die niet voor een huwelijkse samenleving kunnen kiezen, zoals homofiele mannen en vrouwen. Maar ook andere duurzame relaties buiten het huwelijk worden volgens de gemeente geconfronteerd met nadelige regels inzake fiscaal recht, pensioenrecht, erfrecht en voogdij.

De gemeentelijke visie vindt aansluiting bij de opvatting van de Hoge Raad, die in een arrest uit 1990 niet uitsloot „dat het onderscheid onvoldoende gerechtvaardigd is". Door de petitie hoopt Beverwijk de minister te bewegen op korte termijn voorstellen te ontwikkelen om de rechtsongelijkheid voor hen met een duurzame, geregistreerde relatie weg te nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.