+ Meer informatie

DAF wil offerte pantsers verlagen

Order van groot belang voor toekomst

2 minuten leestijd

EINDHOVEN — Het DAF-RSV-consortium doet het uiterste om toch nog de order voor de levering van 841 pantser-infanterievoertuigen binnen te halen. Men is nu bereid om onder bepaalde voorwaarden de offerte te verlagen, zodat de prijs dichter in de buurt komt van die van het Amerikaanse bedrijf FMC komt.

De huidige offerte is onder meer op een aantal veronderstellingen gebaseerd. Zo is er een aantal vooronderstelde prijzen voor wat betreft in te kopen onderdelen. Het consortium is bereid om in een eventueel nieuw op te stellen offerte uit te gaan van een lagere kostprijs dan nu het geval is. Men wil dit echter alleen doen als de overheid bereid is om bij te springen als de werkelijke kostprijs straks hoger blijkt te liggen dan de aangenomen prijs. Zou de prijs lager zijn dan mag de overheid het ontstane voordeel in zijn zak steken, vindt het consortium. Men heeft al eerder aangeboden de hele order te laten uitvoeren onder controle van een accountant.

Iimüddels hebben de ongeveer 600 personeelsleden van DAF, die werkzaam zijn bij de afdeling speciale produkten er bij de Raden van bestuur van RSV en DAF op aangedrongen om de offerte te verlagen door genoegen te nemen met lagere winstmarges.

Brief personeel

In een brief wordt gesteld dat het voor de werkgelegenheid van bijzonder groot belang is dat de Nederlandse industrie de gelegenheid krijgt zelf grote industriële projecten uit te voeren. De ervaring die daarmee word opgedaan is nodig om in de toekomst andere grote eventuele civiele opdrachten te verwerven, aldus de brief. Als voorbeeld wordt de genoemd de levering van landingsgestellen voor F29-vliegtuigen van Fokker.

Volgens een woordvoerder van DAF zit er echter nauwelijks een mogelijkheid in de verlaging van de winstmarges. „Die marges zijn al zo klein dat daaruit nauwelijks iets is te putten. Bovendien zijn bepaalde winstmarges noodzakelijk met het oog op de risico's die de bedrijven lopen. Het gaat tenslotte om een langlopende order".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.