+ Meer informatie

Zwitserse kerkleiders willen aftreden van omstreden bisschop

1 minuut leestijd

De Zwitserse bisschoppen hebben gepleit voor het aftreden van hun omstreden collega Wolfgang Haas van Chur. Er zijn ,,moedige stappen" van het Vaticaan nodig, die ook ,,persoonlijke consequenties" hebben, om de ,,uitzichtloze situatie" in het bisdom Chur te kunnen verbeteren.

Dit hebben bisschop Kurt Koch en abt-bisschop Henri Salina gisteren namens de bisschoppenconferentie op een persconferentie in Bern gezegd. De bisschoppenconferentie deelt de mening van hulpbisschop Paul Vollmar van Chur dat de benoeming van Haas in 1988 een foute beslissing was.

Op alle niveaus is er in het bisdom sprake van een groot gebrek aan vertrouwen. Ook de benoeming in 1993 van twee hulpbisschoppen, Vollmar en Paul Henrici, heeft geen verandering in de situatie gebracht. Hun taak om een einde te maken aan de conflicten is niet uit te voeren, aldus de bisschoppenconferentie.

De zeer behoudende Haas wordt onder meer een autoritaire manier van leidinggeven verweten. Hij heeft alleen de steun van kleine rechtse groepen, zoals Pro Ecclesia en Opus Dei. Indertijd ging het Vaticaan voorbij aan de rechten van het kapittel, het hoogste adviesorgaan, in het bisdom Chur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.