+ Meer informatie

Stadstuinstukjes

2 minuten leestijd

Dit jaar heb ik maar eens nieuwe hanggeraniums gekocht voor in de bakken aan de muur. De stekken zagen er wat sprieterig uit. Bovendien had ik ze al een jaar of war overgehouden; het werd tijd om eens te verversen. Voordeel is dat de bakken meteen bloeien; stekken of overgehouden geraniums bloeien meestal nog niet als je ze buiten zet.

Toen ik geraniums kocht, nam ik meteen een andere plant mee. Hij bloeit paarsroze en heeft margrietachtige bloemen. De Nederlandse naam luidt bij de ene bloemenzaak Spaanse zijdebloem en bij de andere Spaanse margriet. In het Latijn is het Osteospermum. Volgens het kaartje bloeit hij de hele zomer. Hoewel ik hem in de tuin heb geplant, is hij niet winterhard. Uitgraven dus na de zomer.

Dit jaar weinig last van luis op de rozen, maar nu gooien rupsjes roet in het eten. Ze zijn dol op het zachte, verse blad en nemen en passant ook beginnende bloemknoppen mee. Je moet wel een paar keer spuiten (Plantschoon voor rozen van Ecostyle) voor ze weg zijn. Ecostyle klinkt "milieuvriendelijk"; misschien gaan mieren en lieveheersbeestjes er niet aan. Helaas begon het een uur na het spuiten te regenen. Dus kan ik opnieuw beginnen.

Het eerste voorzomer-tuinboeketje is geplukt. Bloempjes van de struikmargiet (die officieel Chrysanthemum heet), hoornbloem, lavendel in knop en als vulling wat groen. Samen in een bolrond, aardebruin vaasje. Een plaatje, al zeg ik het zelf!

De lobelia's bloeien. Extra leuk als je ze zelf hebt gezaaid. De mand waarin de vergeetm ij nietjes zijn uitgebloeid, wordt nu dus weer zachtblauw. De andere plantjes zitten in een stenen hangpotje aan de muur. Ook de lavendel die ik twee jaar terug heb gestekt, staat tegen de bloei aan. 't Zijn echt al redelijk grote planten. Ik heb er wel direct stekken van moeten nemen, want drie van de vier 'oude' struiken zijn dood. Die had ik in augustus vorig jaar zeer fors teruggesnoeid. Kennelijk overleven ze zon snoeibeurt-buiten-de-tijd niet. Struik nummer vier is voor de helft dood.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.