+ Meer informatie

Nijenrode beste MBA

3 minuten leestijd

Kostbare MBA-opleidingen worden steeds populairder, vooral bij jonge managers die de behoefte hebben aan een brede bedrijfskundige achtergrond. Het aantal opleidingen steeg de afgelopen jaren van een handjevol naar 25. Intermediair onderzocht de kwaliteit van de twintig MBA-opleidingen in Nederland die in 2001 en 2002 voldoende afgestudeerden hadden om te onderzoeken en stelde de enige Nederlandse ranglijst samen. Dit onderzoek wordt sinds 1999 eens in de twee jaar door het SCO Kohnstamminstituut in opdracht van Intermediair uitgevoerd. Universiteit Nijenrode in Breukelen komt dit jaar uit het onderzoek als beste naar voren.

Hoog bezoek

De opleidingen humanistiek en moraalwetenschappen voldoen aan de normen, maar moeten meer internationaal samenwerken. De Universiteit voor Humanistiek moet de doorstroming in de gaten houden. Dat blijkt uit de rapportage over de opleidingen waar een visitatiecommissie is langs geweest. Commissievoorzitter prof. dr. F. C. L. M. Jacobs overhandigde het rapport deze week aan mr. E. M. d'Hondt, voorzitter van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU). De commissie bezocht opleidingen in Utrecht, Gent en Brussel. Tussen de Nederlandse en de Vlaamse opleidingen blijken nogal wat verschillen in pedagogische opvattingen en onderwijsfilosofie te bestaan. Door grotere internationale samenwerking zouden ze meer van elkaar kunnen leren, vindt de commissie.

Kunstenaars voor de klas

Culturele gemeentelijke instellingen in Almere, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam zijn op zoek naar tientallen kunstenaars die vliegende brigades voor het onderwijs kunnen vormen. Een kunstenaar uit die groep kan dan onmiddellijk een klas overnemen als de leerkracht plotseling uitvalt. De vliegende brigades van kunstenaars is een van de projecten die worden gefinancierd door het ministerie van Onderwijs om het tekort aan leerkrachten op te vangen. Voor Rotterdam is bijvoorbeeld 150.000 euro beschikbaar, aldus een woordvoerster van de Stichting Kunstzinnige Vorming (SKVR). Om een beetje een werkbare brigade te krijgen, zijn zeker honderd kunstenaars per stad nodig. Die worden het komende halfjaar gezocht.

Verouderende kennis

Tussen bedrijfssectoren bestaan grote verschillen in de mate waarin werken den het risico lopen hun baan te verliezen door het verouderd raken van hun kennis en vaardigheden. Dat blijkt uit onderzoek dat het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In de zakelijke dienstverlening is het verouderd raken van kennis en vaardigheden vooral het gevolg van snelle technologische ontwikkelingen, veranderingen in de organisatie van het werk en een hoog uitstroomrisico vanwege verschuivingen in de werkgelegenheid. In de bouw lopen veel werkenden het risico zich niet langer in hun functie te kunnen handhaven vanwege de lichamelijke belasting die het werk met zich meebrengt. In bijvoorbeeld de grafische industrie is dit juist het geval vanwege de hoge werkdruk. Een goed scholingsbeleid kan voor veel risicogroepen een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van het risico dat men zich op een gegeven moment niet op de arbeidsmarkt kan handhaven. Ook kan een goed scholingsbeleid eraan bijdragen dat de tekorten in een aantal segmenten van de arbeidsmarkt grotendeels verdwijnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.