+ Meer informatie

Filippijnse prauw voor Stichting

1 minuut leestijd

GRONINGEN Een tekening van het type bevoorradingsschip, waarvan er nu twee zijn besteld door de rederij Smit-Lloyd. De order is gegund aan Conoship in Groningen. De bij Conoship aangesloten werven Hoogezand BV te Hoogezand en Tille te Kootstertille (Fr.) zullen elk een schip bouwen. De bevoorradingssleepboten zullen resp. in juni en september 1982 worden opgeleverd. ROTTERDAM — Na een jaar intensief speurwerk is de stichting „Schepen uit Verre Landen" erin geslaagd beslag te leggen op een van de Filippijnen afkomstige prauw met drijvers en een buitenboordmotor.

m FlUPPIJNEN De in 1978 gebouwde prauw „Bansa Diwa" is nu in Rotterdam. Op de foto is het scheepje nog te zien, liggend in het land van herkomst.

Het 8.34 meter lange en 74 centimeter brede scheepje staat in het land van herkomst bekend als een banca. Dit karakteristieke vaartuig wordt tussen de 7000 eilanden die de Filippijnen rijk is, gebruikt voor visvangst en het vervoer van personen en goederen.

Het door de Stichting verworven exemplaar is afkomstig van een eilandje zo'n 180 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla. De banca is aldaar in 1978 gebouwd en de fraaie met de hand beschilderde prauw draagt de exotische naam ,,Bansa Diwa".

De ,,Bansa Diwa" is aan boord, van de Nedlloyd ,,Forcados" naar Singapore verscheept. Aldaar is zij aan boord gegaan van het voor ScanDutch varende containerschip ,,Nedlloyd Hoorn". De ,,Hoorn" bracht het scheepje in de Beatrixhaven te Rotterdam.

De stichting ,,Schepen uit Verre Landen" heeft de banca dank zij de bereidwillige medewerking van ScanDutch en Nedlloyd naar Nederland kunnen verschepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.