+ Meer informatie

Waar is Babel?

1 minuut leestijd

„In vroeger tijd", vertelt Zarnov verder, „schaamden auteurs zich in ieder geval voor hun connecties met deze bloedige instantie. Vroeg of Iaat kwam deze verborgen relatie toch aan de dag. Zo was het bij voorbeeld voor niemand een geheim dat de eerbare, waardige, grijsharige Lev Nikoelin direct betrokken was bij de arrestatie en dood van Isaak Babel. „Kaïn, waar is Abel? Nikoelin, waar is Babel?" pleegde men over hem te zeggen.

Dat was nog ten tijde van Stalin. Maar ook in de liberale periode onder Chroesjtsjov werden schrijvers als zogenoemde „geheime medewerkers" van de KGB gerecruteerd. Hoe dat in zijn werk ging, heeft Anatolij Koeznetzov uitvoerig uit de doeken gedaan: Hij werd gedwongen zijn collega's te bespioneren en aan te geven. Deze bekentenis deed Koeznetzov overigens pas nadat hij in Groot-Brittannië politiek asiel had aangevraagd. Zijn bereidheid tot samenwerking met de KGB vloeide volgens hem voort uit zijn grote wens eens de Russische staatsgrens als gewoon toerist te kunnen passeren".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.