+ Meer informatie

Sofia dringt aan zich te binden aan Helsinki

Bulgaars-Turkse top in Koeweit „constructief"

3 minuten leestijd

SOFIA - Bulgaarse oppositieleiders en westerse diplomaten hebben gisteren betoogd dat plaatselijke communistische leiders de nationalistische protesten tegen de Turkse minderheid aanwakkeren om zo het democratiseringsproces te verstoren. In Koeweit hebben Turken en Bulgaren inmiddels op topniveau onderhandeld over de positie van de Bulgaarse Turken. De uitkomsten van dat gesprek worden constructief genoemd.

Gisteren begonnen in Koeweit de ministers van buitenlandse zaken van Turkije en Bulgarije te praten over de kwestie van de Turken in.Bulgarije. De Koeweitse minister van buitenlandse zaken, sjeik Sabah, die als bemiddelaar optreedt,' beloofde zich te zullen blijven inzetten voor een oplossing van het conflict.

De Bulgaarse minister van buitenlandse zaken, Boyko Dimitrov, heeft Turkije intussen voorgesteld een akkoord te sluiten dat beide landen zou binden zich aan de Slotakte van Helsinki en aan de mensenrechtenprincipes te houden, zoals die zijn vastgelegd in het Handvest van de Verenigde Naties.

Volgens het Bulgaarse persbureau BTA zou Dimitrov ook hebben gezegd dat Bulgarije „geen enkele historische en wettelijke reden heeft en nooit heeft gehad om een zogenaamde Turkse minderheid te erkennen". Impliciet betekent dit dat de Bulgaarse regering vasthoudt aan haar oude standpunt dat Turkije geen enkel recht heeft namens of voor de Bulgaarse Turken te spreken.

BTA zei dat de twee ministers hebben afgesproken elkaar volgende maand in Ottawa te ontmoeten. Dimitrov noemde de gesprekken in Koeweit helder, met goede bedoelingen en constructief.

Eerder meldde BTA dat Dimitrov had gevraagd om een niet-aanvalsbedrag met Turkije. Sommige Bulgaren achten dat opportuun door publikaties in de Turkse nationalistische pers enkele maanden geleden waarin zelfs een plan voor een invasie van Bulgarije werd besproken. Bulgarije voelt zich als land met een kleine bevolking (nog geen tien miljoen inwoners) niet opgewassen tegen het veel grotere Turkije (55 miljoen inwoners) dat al eerder -op Cyprus- de daad bij het woord voegde om, zoals men zei, de rechten van een moslim-minderheid te beschermen.

Privileges
Lokale partijleiders zijn bang dat ze hun privileges kwijtraken. Ze zijn bang voor gezichtsverlies", zo zei Konstantin Trenchev, een leider van de oppositionele Unie van Democratische Krachten. Trenchev zei echter te betwijfelen dat de communisten van de harde lijn hun invloed nog lang kunnen laten gelden, gezien de radicale veranderingen in het hele Oostblok.

Ook een westerse diplomaat, die niet genoemd wilde worden, zei: „Voor zover wij kunnen nagaan organiseren lokale partijfunctionarissen, die nog niet door het hervormingsproces zijn geraakt, deze protesten". Een woordvoerder van de onafhankelijke vakbond Podkrepa zei dat lokale functionarissen in Haskovo en Kardzhali, waar de meeste demonstraties vorige week plaatshadden, bussen en wagens, megafoons en vlaggen vorderen voor de protesten.

In Sofia hebben leiders van de Bulgaarse communistische partij en de oppositie gisteren gesproken met vertegenwoordigers van de Slavische en de Turkse bevolkingsgroep in een poging een eind te maken aan de etnische onlusten die de democratisering in gevaar brengen. Volgens goed ingelichte kringen verliep dat gesprek gisteren, dat achter gesloten deuren plaatsvond, zeer verhit. Het is de bedoeling dat het overleg over het herstel van de rechten van de Turkse minderheidsgroepering, dat maandag begon, de hele week duurt.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.