+ Meer informatie

Abortus wellicht toch breekpunt

Steenkamp over formatie

2 minuten leestijd

HILVERSUM — Professor Steenkamp, de voorzitter van het CDA, sluit niet uit dat de abortus-problematiek een breekpunt zal worden bij de kabinetsformatie. Deze week zullen de fractieleiders van PvdA, CDA en D'66 beginnen met de besprekingen over deze kwestie.

De heer Steenkamp zei zaterdagmiddag in een radio-uitzending van Tros-Aktus, dat hij niet zou weten hoe men uit de abortus-vraagstukken moet komen met een oplossing die zowel voor CDA als Partij van de Arbeid aanvaardbaar is. Volgens de CDA-leider is abortus voor de christen-democraten van een andere orde dan de sociaal-economische vraagstukken, maar minstens even belangrijk.

De CDA-voorzitter is ook niet helemaal tevreden over het sociaal-economisch
akkoord zoals dat op dit moment in de lucht hangt. De veronderstellingen
van kabinetsformateur Den Uyl, waarop dit mogelijke akkoord is
gebaseerd, zijn volgens Steenkamp te optimistisch. Bovendien vindt hij het
niet juist dat er geen duidelijke afspraken worden gemaakt over de posten
waarop bezuinigd moet worden. Steenkamp vertelde ook te twijfelen aan de vraag of het politiek mogelijk zal zijn om de bezuinigingen op de overheidsuitgaven door te zetten. Er zal volgens hem hard moeten worden ingegrepen op een aantal terreinen wil je die besnoeiingen in de overheidsuitgaven tot stand brengen. En die moeten er komen, aldus Steenkamp, anders mislukt het hele plan Den Uyl.Twijfels heeft de CDA-voorzitter voorts over de mogelijkheid de lonen twee jaar op de nullijn te houden. Er wordt naar zijn mening onvoldoende rekening gehouden met de kans op een nieuwe economische recessie in 1979. Het is de vraag, aldus prof. Steenskamp, of het sociaal-economisch beleid van Den Uyl nieuwe arbeidsplaatsen zal opleveren. Er moeten arbeidsplaatsen komen, maar men kan tot nu toe niet aangeven waar met dit beleid die arbeidsplaatsen worden geschapen.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.