+ Meer informatie

Kamminga tegen korten uitkering huidige wao'ers

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - KNOV-voorzilter Kamminga vindt dat de duur van de uitkering van de mensen die nu in de wao zitten niet korter moet worden. Hij is het op dit punt dus niet eens met het kabinet en zit op dezelfde lijn als de PvdA-fractie.

Kamminga vergelijkt de situatie met een verzekering waarvoor jarenlang premie is betaald en waarbij plotseling eenzijdig de voorwaarden voor schade-uitkering worden gewijzigd. De KNOV-voorzitter mist in de plannen van het kabinet een financiële prikkel voor mensen die in de wao zitten om ander en lager gekwalificeerd werk te gaan aanvaarden. Volgens hem zouden daardoor „enige honderdduizenden" wao'ers weer aan de slag komen. De uitkeringen die daarmee bespaard worden, wegen volgens de voorzitter van het Koninklijk Nederlands Ondernemersverbond op tegen de 900 miljoen gulden die het ontzien van de huidige wao'ers kost.

De uitlatingen van Kamminga zijn bij de FNV positief ontvangen. De vakcentrale is blij met „de eerste scheur in het massieve werkgeversfront". Het bevreemdt de FNV alleen dat het KNOV niet eerder met zijn bezwaren naar buiten is gekomen. „Het is op zich natuurlijk waanzinnig dat het KNOV nu hiermee komt, terwijl de werkgevers zich in de Sociaal Economische Raad, inclusief het KNOV, en bloc voor verkorting van de duur van de uitkeringen hebben uitgesproken", aldus een woordvoerster.

De christelijke werkgeversorganisatie NCW vindt dat „het Binnenhof' zich de komende maanden eerst maar eens over het pakket maatregelen moet buigen. Er ligt een „stevig pakket" op tafel en daarvan maakt duurverkorting voor lopende uitkeringen deel uit, aldus een woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.