+ Meer informatie

Rozen kunt u het beste bij een specialist kopen

4 minuten leestijd

Rozen staan weer volop in de belangstelling en dat is niet verwonderlijk. Voor bijna iedere situatie zijn wel geschikte rozen te koop. Minirozen, al dan niet op een stammetje van 50,60 centimeter, die het uitstekend doen in een flinke pot op het balkon of het terras. Grootbloemige rozen op een forse stam die rustig in een perk met bodembedekkers of lage vaste planten geplant kunnen worden. Doorbloeiende soorten die soms doorgaan tot de vorst. Klimmers en bodembedekkers, geurend en met eetbare bottels. Vanaf een plaatje of foto is het niet altijd gemakkelijk om te kiezen. Bovendien moet men erop kunnen rekenen dat men de soort koopt die men wil hebben. In supermarkten en zelfs in tuincentra worden vaak soorten op kleur verkocht, soms wordt daarbij nog de hoogte vermeld, maar om welke soort het gaat is vaak niet duidelijk Natuurlijk kan het om een heel fraaie roos gaan, maar het blijft een beetje een gok.

Kweker
Het beste kan men een bezoek brengen aan een gespecialiseerde kweker, zoals Buisman in Heerde en De Wilde in Bussum. Daar zijn veel soorten in hun volle glorie te zien. Ook kan men erachter komen welke rozen nog laat of juist erg vroeg in het seizoen bloeien. Vaak zal het niet bij één bezoekje blijven. Bel wel van tevoren op, zodat men niet voor een dichte kwekerij komt te staan. Men kan er ook terecht voor advies. Om het juiste advies te krijgen is het nodig dat men aangeeft waar de roos geplant gaat worden en welke eisen men stelt. Men moet na zo'n bezoek niet vreemd opkijken als er meer gekocht is dan de bedoeling was!

Dille en afrikaantjes
Nu we het toch over rozen hebben, even aandacht voor wat combinaties met andere planten. Heel apart is de combinatie met dille, een eenjarig kruid met een heerlijke, wat anijsachtige geur en mooie, geel-groene bloemschermen. In boeketten worden die schermen veel gebruikt Ook apart zijn rozen in een lavendelbedje. De bloemkleuren moeten wel met elkaar combineren; het blauwiggrijze blad van de lavendel past eigenlijk bij iedere kleur Een heel andere combinatie is die van rozen en afrikaantjes. De felgele, oranje en bruin-rode afrikanen passen niet bij de kleuren van de roos, maar daar gaat het in dit geval ook niet om. De groei en bloei van oudere rozen, die lang op dezelfde plek staan, worden vaak wat minder Dit wordt veroorzaakt door aaltjes, een soort kleine wormpjes die stoffen afscheiden waar de roos slecht tegen kan. De afrikaantjes bestrijden deze rozemoeheid en het volgende seizoen groeit en bloeit de roos weer een stuk beter

Home and Garden fair
Op het landgoed Beeckestijn in Velsen-Zuid kunt u van maandag 22 t/m donderdag 25 mei de zesde Home and Garden fair bezoeken. Modeltuinen (Van der Horst), workshops, demonstraties, presentatie- en verkoopstands van decoraties voor binnen en buiten. Bekende buitenlandse bloemenarrangeurs als Andersen (DM), Ost (B), De Tortu (F) en Lersch (D) zorgen met onze landgenoot Marcel Wolterinck voor fraaie arrangementen. Open van 10-21 uur, donderdag 10- 18uur. Entree ƒ 20,-;t/m 12 jaar ƒ 10,

Rode sla
In de tuincentra kan men terecht voor allerlei groenteplantjes. Meestal zijn ze gekweekt met een kluitje of in een potje. Na het planten vormen ze buiten de kluit nieuwe wortels. Het potje wordt verwijderd, tenzij het van turf of papier (paperpot!) is gemaakt. Jammer genoeg zijn de plantjes vaak nogal aan de prijs. Zeker als er ook nog een paar doodgaan, kan een krop sla behoorlijk duur worden. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat men de krop van dichtbij kan zien groeien. Zeker kinderen vinden dat soms fascinerend om te zien. Zelden worden groenten gebruikt in bakken met eenjarige planten of in een border met vaste planten. Toch is dat jammer Denk bij voorbeeld aan de verschillende soorten rode sla, een lust voor het oog! Ook andere groenten doen het leuk. Probeer het eens, de planten geven de tuin een heel apart accent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.