+ Meer informatie

Grote Muur

2 minuten leestijd

Astronomen hebben een sterrenstelsel ontdekt dat volgens hen de grootste structuur is die ooit in het heelal is waargenomen. Het stelsel, dat de Grote Muur wordt genoemd, is zo moeilijk te verklaren, dat de theorieƫn over de oorsprong en samenstelling van het heelal aan het wankelen worden gebracht. De Grote Muur heeft een lengte van ten minste 500 miljoen lichtjaren (4800 miljard kilometer), is 200 miljoen lichtjaren breed en heeft een dikte van 15 miljoen lichtjaren. Ter vergelijking: de Melkweg heeft een doorsnede van 100.000 lichtjaren. De complete doorsnede van het heelal wordt geschat op 10 tot 20 miljard lichtjaren.

Niet kleurenblind

Twee windhonden en een dwergpoedel hebben ervoor gezorgd dat het wijdverbreide idee dat honden kleurenblind zijn, uit de wereld geholpen kon worden. Na experimenten met deze drie 'proefkonijnen' op de Universiteit van Californiƫ bleek de zwart-wit-veronderstelde hondenwereld er toch een stuk kleuriger uit te zien. Het experiment bestond uit drie schermpjes, die aan de achterkant met verschillende kleuren belicht konden worden. Steeds namen twee schermpjes dezelfde kleur aan en vertoonde het derde schermpje een andere kleur. De honden was geleerd het schermpje met de afwijkende kleur met de snuit aan te raken. Elk goed antwoord werd met een smakelijk hondebrokje beloond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.