+ Meer informatie

Reagan verdedigt economische plannen in rede voor Congres

2 minuten leestijd

WASHINGTON — De [Amerikaanse president Reai\gan heeft dinsdag in een rede ihet Congres voorgeliquden dat zijn gezondheid veel is verbeterd, maar dat hij niet hetzelfde kon zeggen van de Amerikaanse economie. Hij heeft in zijn eerste rede sinds de aanslag op hem van 30 maart er bij het Congres op aangedrongen zijn pakket economische maatregelen aan te nemen.

Reagan bedankte uitvoerig de mentsen die hadden bijgedragen tot de snelle verbetering van zijn gezondheid en noemde de vele reacties uit het Amerikaanse volk hartverwarmend.

Veel leden van het Congres waren van mening dat de president opmerkelijk goed was hersteld. Reagan verscheen voor de verenigde vergadering van het huis van afgevaardigden en de Senaat om te laten zien dat hij voldoende was hersteld van zijn verwondingen bij de aanslag om de strijd over het economisch hervormingsprogramma te leiden.

Tegenstand

De president herhaalde zijn plannen van 18 maart, waarin hij zeer scherpe bezuinigingen op de overheidsuitgaven en een forse verlaging van de inkomstenbelasting voorstelde. De Amerikaanse economie en in het bijzonder het vrije ondernemersschap moeten hierdoor versterkt worden en de inflatie zou met de helft moeten worden teruggebracht. Zijn plannen werden over het algemeen betrekkelijk positief ontvangen, maar de oppositionele democratische partij die de meerderheid heeft in het huis van afgevaardigden dreigt zijn plannen om de inkomstenbelasting de komende drie jaar met 10 procent per jaar terug te brengen te verijdelen.

Goedkeuring

Enkele uren voordat Reagan zijn rede hield keurde de begrotingscommissie van de Senaat Reagans begroting voor het financiële jaar 1982 goed. Dit was voor de president een belangrijk succes omdat hiermee een eerdere beslissing werd teruggedraaid. Drie republikeinse senatoren hadden toen met de Democraten meegestemd en zodoende een schipbreuk bewerkstelligd. Republikeinse kringen verwachten dat Reagans populariteit er voor zal zorgen dat het grootste deel van zijn economisch programma betrekkelijk moeiteloos het Congres zal passeren.

De Amerikaanse president sneed het onderwerp van de buitenlandse politiek niet aan. Waarnemers in Washington geloofden dat de toespraak van Reagan vooral was bedoeld om het democratische verzet tegen zijn plannen te breken en democratische afgevaardigden uit de conservatieve zuidelijke staten voor zijn economisch programma te winnen. De Amerikaanse televisie zond de rede uit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.