+ Meer informatie

VN-secretaris uit zijn teleurstelling

Gering resultaat ontwapeningsconferentie

2 minuten leestijd

SCHIPHOL — De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Perez de Cuellar, is uiterst teleurgesteld over de resultaten van de speciale VN-ontwapeningsconferentie, die afgelopen vrijdagnacht in New York is beëindigd. Perez de Cuellar heeft dit maandagmiddag op Schiphol meegedeeld na zijn aankomst uit Geneve.

„Ik had mij daar veel en veel meer van voorgesteld. De zeer, zeer magere resultaten hebben mij gefrustreerd", zo zei Perez de Cuellar.

„Wij zullen blijven en blijven proberen om alle lidstaten er van te overtuigen dat de enige manier om te komen tot vrede en begrip het voeren is van een echte, oprechte en concrete politiek, gericht op ontwapening", aldus Perez de Cuellar.

Dankbaarheid

Perez de Cuellar brengt maandag en dinsdag een officieel bezoek aan het internationale hof van justitie in het vredespaleis in Den Haag op uitnodiging van de president van het hof, T. O. Elias. Maandagavond zal hij aanzitten aan een diner, hem aangeboden door minister-president en minister van Buitenlandse zaken Van Agt.

Op de luchthaven zei Perez de Cuellar Nederland „De oprechte en diepe dankbaarheid" te willen overbrengen van de Verenigde Naties voor alle steun en hulp die Nederland aan alle activiteiten van de VN altijd heeft gegeven. „Ik heb bewijzen hiervan bij me. Het is geen leeg compliment", aldus Perez de Cuellar.

Zeker zal tijdens zijn ontmoeting met premier Van Agt de kwestiet-Libanon en de positie van de Unifiltroepen aldaar aan de orde komen.

Belangrijke rol

Perez de Cuellar zei „persoonlijk van mening te zijn" dat Unifil „ook in de toekomst een belangrijke rol zal kunnen spelen in Libanon als voor de huidige problemen een oplossing zal zijn gevonden". Perez de Cuellar wees op de verlenging met twee maanden van het mandaat voor de Unifil-troepen, waartoe enkele weken geleden is Ijesloten. Binnen die periode zal een beslissing moeten vallen over de verdere' aanwezigheid van de Unifillers in Libanon en hun taken aldaar. Perez de Cuellar verklaarde dat Unifil momenteel een „zeer belangrijke rol . speelt" bij de verlening van humanitaire hulp in Zuid-Libanon. Hij sprak van een „enorme steun" die door alle contingenten van Unifil in deze tijd wordt geboden.

Rondreis

De secretaris-generaal van de VN, die wordt vergezeld door zijn echtgenote, maakt momenteel een rondreis door Europa. Vandaag vliegt hij door naar Londen. Op 21 juli keert hij terug naar New York.

Op Schiphol werd Perez de Cuellar onder meer begroet door de vice-president van het internationale gerechtshof J. Sette-Camara, door functionarissen van het ministerie van Buitenlandse zaken en van de Peruaanse ambassade in Den Haag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.