+ Meer informatie

Rexall blijkt kat in de zak

3 minuten leestijd

ZOETERMEER (ANP) - Een halfjaar na aankoop door voedingsconcern Numico was het Amerikaanse Rexall Sundown nog "overname van het jaar." Het werd een kat in de zak.

De voormalige producent van babyvoeding en chocomel uit Zoetermeer was in korte tijd omgevormd tot absolute wereldleider in de voedingssupplementen. Numico zou in Europa de Amerikaanse pillengekte gaan kopiëren.

Maar net een jaar later, in augustus 2001, verschijnen de eerste doffe plekjes aan de oppervlakte. "We hebben met 4,35 miljard gulden (1,96 miljard euro) teveel betaald", constateerde toenmalig topman H. van der Wielen. Dik twee jaar later neemt Numico zijn verlies en gaat op zoek naar een koper voor de producent van vitaminepillen. De droom van wereldleider en marktveroveraar in Europa is uiteengespat.

Het tij zat Numico niet mee, maar analisten menen ook dat Numico zo graag de vitaminemarkt binnen wilde dat het bedrijf zijn huiswerk, een goede analyse van de aankoop, heeft verwaarloosd. Rexall Sundown ontpopte zich binnen de kortste keren tot regelrechte "kat in de zak." De malaise in de Verenigde Staten, versterkt na de aanslagen in september in 2001, hielp ook niet mee. In oktober waarschuwde Numico al dat de winst minder groot zou worden dan eerst gedacht.

De resultaten van de nieuwe "geldmaker" vielen al in de eerste zes maanden van dat jaar tegen. De pillenmarkt zakte in, de topman van Rexall werd aan de kant gezet, de marketingactiviteiten moesten opnieuw worden opgezet en achttien topmanagers moesten eruit. Aan het eind van 2001 bleek dat de omzet van Rexall met 9 procent was ingezakt. Bovendien moest Numico door nieuwe boekhoudregels meteen al 415 miljoen euro op het bedrijf afwaarderen. Numico gaf nog eens toe: "De overname was op de verkeerde tijd voor een te hoge prijs."

Ook dit jaar zag Numico geen verbetering. De markt bleef slecht en extra advertenties hadden ook geen effect. Het concern haalde de bezem door de organisatie, ontsloeg personeel en sloot winkels. Maar na het eerste halfjaar kon de nieuwe topman J. Bennink alleen maar constateren dat de resultaten "enorm tegenvallen." En weer lag het aan de mindere verkoop van vitaminen, mineralen en supplementen. De omzet van Rexall Sundown zakte in de eerste zes maanden met bijna een kwart in. Bennink paste de ambities van Numico aan de werkelijkheid aan.

Rexall Sundown staat nu in de etalage en moet in de loop van volgend jaar zijn verkocht. De plannen voor de verovering van Europa met mineralen, kruiden en supplementen worden gestaakt. De Zoetermeerse pillendroom is ten einde. Numico staat weer met beide benen op de grond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.