+ Meer informatie

Staat verkoopt RDM aan Begemann-groep

Van den Nieuwenhuyzen sluit ontslagen uit

3 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Het in Breda gevestigde bedrijf Begemann van J. van den Nieuwenhuyzen v»'il de Rotterdamse scheepsvferf RDM overnemen van de Nederlandse staat. Het gaat Begemann om de overname van de geliele werf, zonder dat daarbij gedwongen ontslagen zullen vallen. Van den Nieuwenhuyzen heeft dat gisteren desgevraagd bevestigd, evenals RDM-directeur W. den Duik.

De besprekingen met het ministerie van economische zaken, dat mede namens de departementen van financiën en defensie spreekt, zijn volgens Van den Nieuwenhuyzen tot nu toe verkennend geweest. „De echte onderhandelingen moeten nog beginnen, ik heb nog geen bod neergelegd", aldus de uiterst actieve overnemer Van den Nieuwenhuyzen.

Het aan de beurs genoteerde Begemann-concern is onder meer actief in de sectoren machinebouw, staalconstructie en elektrotechniek. In 1989 nam het bedrijf bij voorbeeld het elektrotechnisch concern Holec over.

Onderzeeërs

Volgens Van den Nieuwenhuyzen heeft de Begemann-groep veel raakvlakken met de huidige activiteiten bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). De duikbotenbouwer maakte eind vorig jaar een plan bekend voor vijf jaren, waarin het bedrijf zich steeds meer wil concentreren op civiele activiteiten. Het aandeel van de defensieproduktie, nu nog 70 procent, moet in die periode worden teruggebracht tot 30 procent. RDM gaat zich meer richten op de offshoremarkt, de apparatenbouw en nieuwe produkten.

Dit omschakeJingspIan is Van den Nieuwenhuyzen bekend. Het past in zijn filosofie. De apparatenbouw, de elektrische machines, de milieu-activiteiten en de offshore zijn volgens Van den Nieuwenhuyzen een welkome aanvulling op de bestaande activiteiten binnen het Begemann-concern. Maar ook de defensiepoot van RDM -bouw van onderzeeërs— wil Begemann niet afstoten. „Er zit ongelooflijk veel techniek in een onderzeeër en die technologische kennis kunnen we goed gebruiken", aldus Van den Nieuwenhuyzen. Daarnaast vindt hij de ligging, centraal in de Rotterdamse haven, ook gunstig.

De afspraken over verdeling van de defensie-opdrachten zoals die op stapel staan met de werven Van der Giessen-de Noord (Krimpen aan den IJssel) en de Vlissingse werf De Schelde hinderen Van den Nieuwenhuyzen niet: „Die kunnen gewoon doorgaan". Zoals bekend hebben deze drie werven voorrang waar het gaat om het verkijgen van marine-opdrachten.

De Staat is eigenaar van de RDM sinds de ondergang van Rijn-ScheldeVerolme in 1983. RDM, een van de RSV-onderdelen, dreigde ten onder te gaan, maar kreeg van de Staat marine-opdrachten, vooral voor onderzeeërs van de Zwaardvis- en Walrusklasse. Ook de machinefabriek werd met staatssteun gemoderniseerd, maar aan die steun is inmiddels een einde gekomen. Het ministerie van economische zaken is de eerst verantwoordelijke voor RDM, maar ziet de departementen van defensie en financiën over de schouders meekijken.

"Bedrijvendokter"

De aandelen RDM zijn ondergebracht in de Stichting Marine en Industriële Belangen, die wordt beheerd door de Nationale Investeringsbank (NIB). Het Begemann-concern heeft een omzet van 1,3 miljard gulden en maakte vorig jaar een winst van 73,5 miljoen gulden. Van den Nieuwenhuyzen, in de financiële wereld bekend onder de naam "bedrijvendokter", is een bekend overnemer van meestal slecht lopende bedrijven. Hij sianeert ze en verkoopt daarna meestal de bedrijfsonderdelen die niet binnen het Begemann-concern passen. Zijn overnames spelen zich af 'in het nette', meestal zonder gevoelige sociale gevolgen.

De ondernemingsraad en de vakbonden werden gistermiddag door de RDM-directie op de hoogte gesteld van de overnameplannen. Dat gebeurde op het moment dat bij de RDM werd gestaakt voor een nieuwe cao. De bonden en de ondernemingsraad hebben in dit gesprek nog geen mening gegeven, omdat hiervoor te weinig gegevens bekend zijn. derhandelingen over een vrijere wereldhandel in onder andere landbouwprodukten. Om tot een akkoord te komen, is het noodzakelijk dat de EG-landbouw meer marktgericht gaat werken, zo vindt de landbouwminister.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.