+ Meer informatie

Tussen twee vuren doet u het nooit goed

6 minuten leestijd

U bent 50 jaar. Ongehuwd. Directeur van een pas gefuseerde mavo. U zit overspannen thuis. U hebt op het ogenblik voor uw gevoel problemen met alle mensen. U hebt het idee dat ze erg kritisch naar u kijken. Dat snapt u niet, want u bedoelt alles wat u doet juist goed. Uw levensdoel is altijd geweest dat u het iedereen naar de zin wilde maken. U hebt het gevoel dat u daarin niet geslaagd bent door de hardheid van anderen. Jarenlang hebt u geprobeerd het hoofd blijmoedig boven water te houden. Nu gaat het niet meer. De fusieperikelen op school zijn niet de oorzaak van uw overspannenheid, maar waren wel de druppel die de emmer deed overlopen. Nu zit u thuis en voelt zich moederziel alleen. Letterlijk. Moeder-ziel. U denkt in deze dagen veel terug aan uw moeder. U ervaart wat zij ook ervaren heeft in haar leven. Zij had ook altijd moeilijkheden. Uw vader maakte ze en uw moeder mocht ze oplossen. Pa wist altijd alles zo goed. Hij regeerde het gezin volgens zwartwitprincipes. Ma probeerde met pappen en nathouden de kinderen nog een beetje leefruimte te verschaffen. Daardoor zat ze gedurende haar hele huwelijksleven tussen twee vuren. Zowel vader als de kinderen reageerden zich af op moeder. Geen van de drie kinderen is gewoon de deur uitgegaan. Een zus was op 18-jarige leeftijd ongehuwd zwanger. Uw enige broer is met ruzie vertrokken. Als vader niet thuis was, belde moeder hem stiekem op. U bent op uw 22e op kamers gaan wonen, vanwege uw werk. Hoewel moeder haar huwelijk een last vond, wilde ze vader niet in de steek te laten. Ze is hem haar hele leven trouw gebleven.

Nu bent u overspannen. U zat en zit ook altijd tussen twee vuren. Op school zit u klem tussen bestuur en personeel, tussen collega's met problemen, tussen be houdende ouders en de medezeggenschapsraad. U kunt er niet meer tegenop. Wat nu?
1. Zoek ontspanning. Doe tijdelijk vooral dingen die u leuk vindt. Slaap voldoende. Uitgeruste mensen zien hun problemen in ware omvang. Vermoeide mensen maken ze groter dan ze zijn.
2. Praat over uzelf en uw zorgen met vrienden familie en/of hulpverleners. Ook al kan een ander u geen vriendelijker collega's of andere schoolbestuur geven, hij kan uw gedachtengangen verhelderen.
3. Denk eens rustig na: Hoe bent u tussen twee vuren terecht gekomen? Nu zeg ik iets gemeens: Dat hebt u toch zelf gezocht? Doordat u altijd de vrede wilde bewaren met iedereen, bent u in een positie terechtgekomen dat niemand tevreden met u is. Denk aan uw moeder. Doordat zij noch haar man, noch haar kinderen wilde afvallen, heeft ze geen leiding kunnen geven aan de moeilijke processen in haar gezin. Als ze in een vroeg stadium duidelijk tegen haar man had gezegd welke dingen ze wel of niet wilde accepteren, had ze èn meer ruzie èn meer vrede gehad.
4. Probeer voortaan te voorkomen dat u tussen twee vuren belandt door met meer zelfvertrouwen te zeggen wat u denkt of wilt. En zet het maar uit uw hoofd dat u het iedereen altijd naar de zin kunt maken. Als u duidelijker wordt, krijgt u mensen die het met u oneens zijn, maar ook vrienden. Duidelijkheid brengt risico's met zich mee. Maar kiest u voor de lieve vrede, dan weet u zeker dat de dingen verder uit de hand lopen. Wie leiding geeft, moet knopen durven doorhakken en grenzen durven aangeven, ook aan collega's en gezinsleden.
5. Laat u nooit leiden door de angst dat u misschien alleen komt te staan, als u duidelijker uw eigen standpunten inneemt. Nü staat u juist alleen. Als u zich door uw angst laat leiden, bereikt u precies wat u niet wilt. Ik weet niet of u iets aan deze adviezen hebt. Ze kunnen een begin zijn van een levenshouding, waarin u zich niet zo snel door anderen op de kop laat zitten. Ik adviseer u niet om hard te worden. Nee, wees dapperder. Daardoor wint u zelfvertrouwen en voelt u zichzelf beter.

 messensmid is klaar. Stoer staat hij op een pasgemaakte notehouten dekenkist. Helemaal zoals ik hem in gedachten had. Een paar maanden geleden nog een blok lindehout. Alleen het aambeeld was er uitgesneden. Voor meneer Rozendom was het de vraag of dit zou lukken. Ervaring met houtsnijwerk heeft hij zo'n jaar of tien. Toen hij arbeidsongeschikt raakte, grijnsden alle straatstenen hem aan. Van een vriend leerde hij houtsnijden. Hij heeft een heel druk leven achter de rug. Gewerkt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Monteur in een textielfabriek, bakkersknecht, vrachtwagenchauffeur, buschauffeur en later rijschoolhouder. Weinig tijd voor vrouw en kinderen, geen tijd voor hobby's. Nu heeft hij meer liefhebberijen dan de doorsnee Nederlander. En als ik zie en hoor wat hij allemaal doet, dan zijn de dagen haast weer te kort.
Stenen en messen
Een grote vitrinekast ligt vol met stenen. Verzameld tijdens vakanties in Duitsland en Zwitserland. Prachtige stukken bergkristal, amethyst, rookkwarts en andere glinsterdingen die de rotsen prijsgeven als je op de juiste plaats gaat hakken. Tussen de stenen liggen messen, met heften van hertshoorn, notehout en soms zelfs ingelegd met een mooi geslepen stuk agaath. Er liggen ook vouwmessen. Zelfgemaakt? Er wordt me gewezen op hetgeen in de messen gegegraveerd is. „Handmade Boks." Dat zegt mij nog niet veel. Maar ik ben hier in Rijssen, daar hebben veel mensen een bijnaam. Boks is de naam waaronder deze man bekend staat. Ook zijn vader werd zo genoemd. In de vitrine ligt een mesje dat afsteekt bij de anderen. Oud en eenvoudig ge

mid. Een poosje geleend om het na te maken. Dat de Rijssenaar geen onverdienstelijk houtsnijder is, was me bij het eerste bezoek al duidelijk. Veel panelen met bijbelse en oud-hollandse voorstellingen sieren de kamer. Meneer Rozendom snijdt uit houten planken tot wel 10 centimeter dik, die gelijmd zijn van balkjes iepe- of lindehout. De hele dikte van het hout wordt bij het uitsnijden gebruikt, zodat er prachtige diepte ontstaat in de taferelen. De messensmid was het eerste en hopelijk niet het laatste driedimensionale werk van deze kunstenaar. maakt. Voor meneer Rozendom is dit een heel bezit. „Mijn vader maakte in de oorlog ook messen, aardappelschilmesjes om te verkopen. Ik ben met dit teruggevonden exemplaar heel blij." De messen worden gezaagd uit een ruw stuk staal, daarna worden ze net zolang geslepen tot het goede model erin zit. Vervolgens gaan ze naar een staalfabriek in Duitsland om te worden gehard. Helemaal zwart komen ze weer terug, dagenlang moet er gepolijst worden voordat ze glanzen als spiegels. Er zijn heel grote jagersmessen bij. De lederen tassen waar ze ingestoken worden, zijn ook zelfgemaakt.
Wijn
Uit de staalfabriek kwam het bronzen beeld van de messensBij het eerste bezoek beloofde ik terug te komen als de messensmid klaar was. „Blijf dan maar een nachtje slapen, dan kun je van m'n wijn proeven." Zelfgemaakte vlierbessenwijn, zelfgerookte forel en schinken, de vele hobby's van mevrouw Rozendom -waarvan de knipkunst en kookkunst met name geroemd mogen worden- en de warme hartelijkheid van dit Twentse echtpaar maakten m'n tweede bezoek tot een waar genoegen!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.