+ Meer informatie

Turkije weert Israël van waterconferentie

Özal zwicht voor druk van Syrië

2 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - Turkije weigert Israël uit te nodigen voor een regionale waterconferentie die begin november in Istanboel zal worden gehouden. Dat gebeurt onder druk van Syrië en andere Arabische landen, zo heeft een Israëlische Itrant gisteren bericht.

Een naaste medewerker van de Israëlische premier Jitschak Sjamir bevestigde dat Israël geen uitnodiging heeft ontvangen. De medewerker, Avi Pazner, noemde de kennelijke Syrische druk om Israël van het overleg te weren een „slecht voorteken" voor de conferentie over het MiddenOosten, die de Verenigde Staten en de Sowjet-Unie in oktober bijeen willen roepen. Pazner noemde het „zeer vreemd" dat Syrië probeert Israël buiten te sluiten bij de bespreking van „juist die kwesties die wij in ons regionale overleg zullen moeten oplossen". Hij sprak de hoop uit dat de Turkse president, Turgut Özal, zich zal bedenken en Israël alsnog een uitnodiging zal sturen.

Een hoge Turkse regeringsfunctionaris zei dat Özal Israël inderdaad niet had uitgenodigd, maar dat wellicht nog zou doen als inzake de vredesconferentie voor het Midden-Oosten vooruitgang werd geboekt.

Volgens de krant Ha'aretz heeft Özal de Amerikaanse president, George Bush, bericht gestuurd dat hij Israël niet kan uitnodigen omdat Syrië en andere Arabische landen daar bezwaar tegen maken. De Amerikanen hadden hun teleurstelling uitgesproken, omdat zij met oog op het vredesproces sterk hechten aan Israëlische deelname, zei Ha'aretz.

Niets veranderd

De Israëlische minister van wetenschap, Yuval Neemman, van de rechtse Tehiya-partij, zei dat de Syrische weerstand duidelijk maakte dat er niets was veranderd in de Syrische opstelling jegens Israël. Volgens Neeman, wiens partij gekant is tegen de voorgestelde Midden-Oostenconferentie, kan Syriës bereidheid aan de vredesconferentie deel te nemen alleen gebaseerd zijn op een Amerikaanse belofte Israël te pressen de Golan-hoogte aan Syrië terug te geven.

De waterconferentie wordt georganiseerd door de Amerikaanse onderzoeks-organisatie Global Water Summit Initiative.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.