+ Meer informatie

"Er zit wat in m'n oog, kunt u er even naar kijken?"

4 minuten leestijd

De ogen zijn kwetsbare lichaamsdelen. Als er iets in komt, irriteert dat op z'n minst; het kan ook ernstige gevolgen hebben. Let op bij snoeien, slijpen en lassen, en houd uw lenzen in het oog!

Meneer A belt of hij even langs mag komen. „Ik was aan het snoeien en toen schoot er een tak in mijn oog. Ik heb het gevoel dat er nog wat in zit." Bij onderzoek is er niets in het oog te vinden, wel is er een soort schaafwondje op het hoornvlies te zien.

Het oog wordt 24 uur afgeplakt, waarbij het aangedane oog zich niet mag openen. Bij iedere ooglidslag wordt namelijk de genezing van dat schaafwondje tegengewerkt. Omdat er mogelijk wat vuil door de tak in het oog gebracht is, wordt er eerst wat antibiotische zalf in het oog gedaan.

Slijpen
Meneer B belt dat zijn oog zo'n zeer doet en ook erg rood is. „Gisteren heb ik wel met de slijptol wat afgeslepen, maar daarbij had ik een berschermende bril op, echt waar!" Opvallend is dat dit soort oogproblemen vrijwel uitsluitend bij mannen voorkomen. Ook valt me op dat de zogenaamde veiligheidsbrillen absoluut niet deugen. Bijna iedereen draagt ze bij slijpwerk en ondanks dat zie ik toch veel "vuiltjes" in het oog.

Bij een stukje metaal dat in het oog gesprongen is, kom je een paar problemen tegen. Vaak springt het er met kracht in en is het metaaldeeltje heet, zodat het vrij diep in het oog kan dringen. De eerste uren hebben de meeste mensen er niet zoveel last van, daarna begint de ellende. Pijn, tranen, niet slapen, rood oog. Wanneer een metaaldeeltje een tijdje in het oog gezeten heeft, gaat het roesten, hoe raar dit ook mag klinken. Er moeten dan ook twee dingen verwijderd worden. Allereerst de metaalsplinter, maar ook de zogenaamde roest-ring. Meestal moet met een klein boortje de plaats van binnendringen "schoongefreesd" worden. Daarna moet je deze beschadiging ook 24 uur afplakken om genezing te bespoedigen.

Lassen
Meneer C is boer. Boeren zijn over het algemeen mensen die alles aanpakken. Zo ook meneer C. Er moest een gedeelte van het voerhek vernieuwd worden en dat deed hij zelf, ook het lassen. Helaas was de "lasklep" pas gevallen en het donkere glaasje was kapot. Zo rond bedtijd werd er gebeld. „Alsof er een handvol zand in mijn ogen gegooid is. Als ik mijn ogen dicht doe wordt het alleen maar erger. Zo kan ik absoluut niet slapen."

Keratitis photo electrica, zoals deze kwaal heet, wordt veroorzaakt door de ultraviolette straling van het lassen. Het is een zelfde soort straling als van de zogenaamde hoogtezon. Ongeveer 12 uur na blootstelling eraan onstaan klachten zoals toenemende pijn, niet goed tegen licht kunnen enz. Het herstelt vanzelf, maar meestal doen we er een druppel verdoving in, zodat de pijn een stuk vermindert.

Rood oog
Meneer D wordt door zijn vrouw gestuurd. „Ik kom vanmorgen uit bed en mijn vrouw begint gelijk met: „Tjonge jonge, wat is er met jouw oog aan de hand? Dat ziet er lelijk uit, je moet er maar gelijk mee naar de dokter." Het ziet er ook erg opvallend uit. Het oogwit van het linkeroog van meneer D is aan de neuszijde helemaal rood. Het lijkt heel erg, maar de verklaring is dat er een bloedvaatje gesprongen is. Dit gebeurt over het algemeen zonder aanwijsbare oorzaak. Het normale verloop is dat het met enkele weken weer uit zichzelf wegtrekt. Als laatste een jonge vrouw die opbelt dat haar rechteroog haar zo irriteert. „Al enkele dagen en het wordt maar niks beter." Bij binnenkomst in de spreekkamer heeft ze een bril op. „Normaal draag ik lenzen, maar dat irriteerde nu helemaal." Bij onderzoek vind ik helemaal achterin het bovenste ooglid een lens! Met enkele schaafplekjes op het oogwit. Rara hoe kan dat?

Mevrouw was enkele weken geleden een lens kwijtgeraakt; ze had inmiddels nieuwe aangeschaft... Zo kom je soms op de meest vreemde plaatsen onverwachte voorwerpen tegen. Over een afwisselend vak gesproken!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.