+ Meer informatie

„vrije democraten zal gaan praten over de vor- „ ming van de komende regering. Hij zei dat zijn par- av?nThS.tnfda?f^^raftred\°n'Mi tij zal moeten bepalen hoe de stad nu zal worden be- ^rjn1oI?^ie""Hit^rafioe^^^^^^^^^

2 minuten leestijd

StUUrd. hij geen kandidaat zal zijn voor de post

De verkiezingen hebben het volgende esultaat opgeleverd (tussen haakjes de lercentages bij de vorige verkiezingen p 18 maart 1979): • Christen-democratische uniie C.D.U.) 47,9 (44,4) - 65 zetels. dalen ernstig was geschokt. Vogel was naar West-Berlijn gekomen nadat zijn voorganger en partijgenoot Dietrich Stobbe onverwachts was afgetreden na een grootscheeps bouwschandaal. > Sociaal-democratische partij Na het resultaat van de verkiezingen 3.P.D.) 38,4 (42,7) - 52 zetels. • Vrije democratische partij (F.D.P.) ,6 (8,1)-7 zetels. > Alternatieve lijst (A.L.) 7,9 (3,7) - 9 etels. Daarmee is het de huidige regering an SPD en FDP onder burgemeester lansz-Jochen Vogel, de 55-jarige leiier van de SPD in West-Berlijn, niet gei)kt het vertrouwen in haar coalitie te «rstellen dat na verscheidene schanvan zondag is het volkomen open hoe de komende regering eruit zal zien. De twee grote partijen hadden tevoren de mogelijkheid van een samengaan uitgesloten. Het succes van de nieuwe politieke beweging „Allternatieve lijst voor milieubescherming en democratie" (A.L.) heeft in belangrijke mate tot de verschuiving bijgedragen. De anders onder de naam „Die Grünen" op-tredende beweging is nu in de parlementen van drie deelstaten vertegenwoordigd: Bremen, ' Baden-Wü'rttemberg en West-Berlijn.

De beweging van de alternatieven in West-Berlijnb omvat een bonte verzameling van milieubeschermers, linkse intellectuelen, cultuurrevolutionairen, onorthodoxe communisten en vertegenwoordigers van randgroepen van de samenleving.. van burgemeester in de volgende volksvertegenwoordiging. De christen-democratische oppositie in het stadsparlement heeft nu alleen meer stemmen gekregen dan de twee coalitiepartijen (SPD en FDP) samen. Von Weizsacker zei te verwachten burgemeester te worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.