+ Meer informatie

Steeds meer busvluchtelingen naar Hongkong

1 minuut leestijd

HANOI (AFP) - De Vietnamese vluchtelingen die in Hongkong arriveren ontvluchten hun land steeds vaker per bus en trein. De vluchtelingen maken gebruik van een speciaal georganiseerde landroute die via China loopt.

Alleen het laatste stuk naar Hongkong leggen zij nog op "traditionele" wijze af: per boot. Dat heeft een westerse functionaris in de Vietnamese hoofdstad Hanoi vanmorgen verklaard.

„Ongeveer 93 procent van het totale aantal vluchtelingen uit het voormalige Zuid-Vietnam heeft het afgelopen jaar gebruik gemaakt van de nieuwe Chinese route die langs de Zuidchinese kust loopt", aldus de functionaris.

Een medewerker van het Hoge Commissariaat voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties liet weten dat in 1989 nog slechts 30 procent van de Vietnamese vluchtelingen over land naar Hongkong trok. „De vluchtweg via China, die steeds belangrijker lijkt te worden, is makkelijker, veiliger en goedkoper dan de vluchtweg over zee. De vluchtelingen kunnen langs de gehele route die begint in Ho Chi Minhstad, in het zuiden van Vietnam, gebruik maken van speciaal ingerichte gelegenheden waar zij kunnen rusten. Vervolgens worden zij op illegale wijze de Vietnamees-Chinese grens overgeloodst", zo legt de VN-medewerker uit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.