+ Meer informatie

"A73-Zuid mag aan oostzijde van de Maas"

RvS negeert bezwaren milieuclubs

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe autosnelweg A73-Zuid mag tussen Venlo en Maasbracht op de oostoever van de Maas worden aangelegd. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State gisteren. De raad verwijst hiermee bezwaren van milieuorganisaties naar de prullenbak.

De vereniging Das en Boom, de Stichting Natuur en Milieu en de Limburgse Milieufederatie waren bij de Raad van State in beroep gegaan tegen de goedkeuring van een bestemmingsplan door de gemeente Swalmen en de provincie Limburg voor de aanleg van de A73-Zuid bij Swalmen. Met het beroep wilden de milieugroepen de aanleg van de autosnelweg in het natuurrijke gebied aan de oostkant van de Maas verijdelen.

Aanleg aan de oostkant betekent verstoring van het leefklimaat van beschermde flora en fauna, aldus de milieubeweging. Daarbij verwees ze onder meer naar Europese wetten op het gebied van de bescherming van planten en dieren. De milieubeweging pleit voor aanleg ten westen van de Maas, omdat dan minder natuur verloren gaat.

De RvS vindt echter de verschillen in schade voor de natuur tussen beide varianten van de weg meevallen. Bovendien gaat het om een afweging waarbij het maatschappelijke belang de doorslag geeft, aldus de RvS.

Wel verklaarde de raad een bezwaar van de milieubeweging tegen een deel van het bestemmingsplan gegrond. Het gaat daarbij om de bouw van een brug over het Swalmdal. Die overspanning, nodig om dieren een doorgang te geven, moet groter worden dan aanvankelijk was voorzien. Op dit punt moet het bestemmingsplan nog worden aangepast.

Een woordvoerder van Das en Boom reageerde teleurgesteld op de uitspraak. De Limburgse VVD-gedeputeerde M. Vestjens (Verkeer) is blij: "De schop kan in januari de grond in. Noord- en Midden-Limburg krijgen nu eindelijk na veertig jaar de zo gewenste verkeersveiligheid en bereikbaarheid."

De vereniging Das en Boom en de Stichting Natuur en Milieu houden het voor gezien: ze gaan niet verder procederen tegen aanleg van de A73-Zuid. Dat hebben zij gistermiddag laten weten.

Das en Boom zal zich voortaan ook niet meer druk maken om natuur en landschap op de oostelijke Maasoever: dat stukje Limburg beschouwt Das en Boom als reddeloos verloren. "De in het vooruitzicht gestelde natuurcompensatie op de oostoever is slechts een doekje voor het bloeden en is volstrekt ontoereikend", zegt een woordvoerder. "Dit is een zwarte dag voor de natuur."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.