+ Meer informatie

Verdelging luis en schimmel

3 minuten leestijd

Nu de natuur in volle groei is, ja op haar mooist is, nemen helaas de plagen en ziekten ook meer en meer toe. Het een is het gevolg van het ander. De temperatuur stijgt en de luchtvochtigheid is soms vrij hoog, de kans op schimmels (wit in rozen ijn derg.) neemt toe en ook de dierlijke parasieten vermeerderen met het ogenblik. In het voorgaande artikel hebben we er reeds iets van aangehaald, we zullen er nu verder op ingaan.

In de aanhef hadden we het reeds over het wit in de rozen; een vervelende schimmelaantasting die de rozen in een korte tijd onooglijk doet aanzien.

Gelukkig is hier wat tegen te doen. Er zijn heel goede middelen in de handel om het wit te bestrijden; begin er zo spoedig mogelijk mee want dan kan er veel worden voorkomen. Misschien zult u denken het loopt nog niet zo'n vaart, het kan nog even wachten. Maar als u de aantasting ziet is het kwaad al geschiedt. De sporen van de schimmel zijn ook nu reeds aanwezig en kunnen in eerste instantie nu worden aangepakt. De ene soort rozen is veel vatbaarder dan de andere, maar als de omstandigheden gunstig zijn kunnen ze alle worden aangetast; en niet alleen de rozen, ook begonia's en andere gewassen zijn er vatbaar voor; voorkomen is beter, want genezen is hier helaas niet mogelijk. Er zijn zowel spuit- als stuifmiddelen die een goed resultaat hebben, terwijl in vrijwel de meeste gevallen deze gewasbeschermingsmiddelen van een gecombineerde samenstelling zijn zodat er tevens luis mee wordt bestreden, twee vliegen in een klap dus, of soms zelfs nog wel meer.

Luis

De luizen zijn een vraagstuk apart. Er zijn namelijk heel wat verschillende luizensoorten. Zowel zwartebonenluis als de groene bladluis en ook bruin gekleurde en nog meer verschillende soorten, maar dat doet overigens weinig terzake in dit bestek. Het gaat in de eerste plaats om het feit hoe men ze op de meest effectieve manier bestrijden kan. Zoals juist al is gezegd zijn er heel goede en beslist effectieve chemische middelen. Maar er zijn ook spuitmiddelen in de handel die volgens de opgave van de fabrikant niet van chemische samenstelling zijn en ook geen spuitschade door het uitdrijfgas kunnen geven. Hoewel we over het algemeen geen reclame maken voor bepaalde middelen, wil ik dit middel toch wel noemen gezien de zeer goede resultaten die we er zelf mee hebben. De bekende fabrikant van bloemenvoedsel en plantenmest heeft nu een spuitbus in de handel gebracht, Pokon plantenspray. die niet van chemische samenstelling is. Een uitkomst dus voor hen die tegen de chemische preparaten zijn.

Herhalen

Wil men het nog primitiever doen dan is er ook nog het oude en beproefde middel, zeepsop met spiritus: 20 gram zachte zeep, 10 gram zuivere spiritus op 1 liter water, goed bespuiten met een plantenspuit en na een week herhalen. Trouwens, dat geldt voor alle middelen welke men ook wil gebruiken, herhalen en herhalen is en blijft de methode. In de eerste plaats wordt waarschijnlijk niet alles geraakt en er komen van elders weer nieuwe luizen of andere parasieten aangevlogen, men is er dus met een eenmalige bestrijding niet vanaf. Eieren en larven worden niet altijd gedood; ook van buurplanten komen steeds weer nieuwe exemplaren op onze sierplanten. Denk maar aan vlier, brandnetel en andere planten die alle bekende „luizenplanten" zijn. Anderzijds is het evenwel zo dat ook met het aftreksel van brandnetels de luizen te bestrijden zijn. Een kilogram brandnetel op een emmer water, enige dagen laten staan en dan met het gezeefde water de planten bespuiten is ook effectief. Middelen genoeg dus om eens uit te proberen.

FLORIST

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.