+ Meer informatie

UITNODIGING OM TE LIEGEN

3 minuten leestijd

Spaarbiljetten bieden niet alleen een goede mogelijkheid om de rente-inkomsten, die tegenwoordig vanwege de hoge rentestand niet te versmaden zijn, voor de fiscus te verzwijgen. Ze zijn ook een geschikt middel om zwart geld te beleggen.

In het zwarte circuit spelen deze spaarbiljetten dan ook een belangrijke rol. Vandaar hun populariteit. Bij alle grote banken zijn ze verkrijgbaar. In het kader van de bestrijding van de belastingfraude zou daarom in deze sector een goede slag geslagen kunnen worden. Dat staat als een paal boven water.

Toch hebben de verschillende kabinetten (ongeacht hun politieke kleur) deze zaak in feite laten liggen. Staatssecretaris Van Amelsvoort is nu gekomen met het voorstel om kopers van spaarbiljetten te verplichten om hun naam op te geven.

Aangezien ze zich daarbij echter niet behoeven te identificeren, is het voor hen heel eenvoudig om een valse naam op te geven. Daar is geen enkele controle op. Het voorstel van Van Amelsvoort stelt dus in feite niets voor. Het is hoogstens een uitnodiging om te liegen.

Terecht is in de vaste Kamercommissie van financiën deze week veel bezwaar gerezen tegen dit voorstel. Alleen wanneer er een identificatieplicht aan toegevoegd zou worden, dan heeft deze registratieplicht zin.

Die verplichting tot identificatie en registratie zou dan ook van toepassing moeten zijn bij de uitbetaling van spaarbiljetten. Dan vangt men in een klap ook de vele dubieuze gevallen onder de huidige bezitters van spaarbiljetten.

De staatssecretaris heeft een dergelijke identificatieplicht bestreden met het argument dat dat een aantasting zou betekenen van de privacy. Dat is echter zwaar overdreven. Bij het opnemen van geld en het betalen met girokaarten of betaalcheques moet men zich toch immers ook voortdurend legitimeren.

Een veel belangrijker motief—ook al wordt dat niet altijd uitgesproken—om de bezitters van spaarbiljetten niet aan te pakken is dat in de huidige situatie door middel van de anonieme spaarbiljetten veel zwart geld weer beschikbaar komt voor de Nederlandse economie. Zou men deze anonimiteit doorbreken, dan zou een deel van de zwart-geldbezitters zijn toevlucht in het buitenland zoeken en daar voortaan zijn geld beleggen.

Moeten we ons echter door zo'n motief laten leiden? Is niet een veel belangrijker gezichtspunt dat door de huidige anonimiteit rond de spaarbiljetten de fiscale moraal nog verder ondermijnd wordt?

De regering kan niet met een eerlijk gezicht werken aan de bestrijding van de fraudes in de sociale uitkeringen of de belastingontduiking door vissers en caféhouders, wanneer zij deze beleggingsmogelijkheid voor zwart geld laat voortbestaan. De loyale belastingbetaler heeft er recht op dat dit gat in de belastingwetgeving gedicht wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.