+ Meer informatie

SLEUTELPOSITIE MISBRUIKT

2 minuten leestijd

Het ANP, waar alle Nederlandse kranten bij aangesloten zijn, neemt in de nieuwsvoorziening in ons land een sleutelpositie in. Ook onze krant maakt frequent gebruik van de ANP-kopy die per telex binnenkomt. Het ANP is dan ook geen overheidsbedrijf of commerciële instelling, maar het gezamenlijke eigendom van de Nederlandse dagbladen.

Vorig jaar kondigde de FNV een algemene staking af voor 4 maart, uit protest tegen het loonbeleid van het kabinet. Op aansporing van de kaderleden van de bij de FNV aangesloten journalistenbond NVJ, besloten de ANP-redacteuren toen om alleen nieuws door te geven dat betrekking had op de stakingsacties.

De leiding van het ANP achtte dit terecht in strijd met de doelstelling van het ANP om een algemeen en onafhankelijk persbureau te zijn. Zij besloot daarom de telexnetten geheel stil te leggen.

Dat zou betekenen dat er ook geen stakingsnieuws meer door zou komen. Vandaar dat de actievoerders toen ijlings besloten om hun actie op te schorten en weer braaf aan het werk te gaan.

Niettemin achtte het Genootschap van Hoofdredacteuren deze zaak belangrijk genoeg om haar voor te leggen aan de Raad voor de Journalistiek. Dit is een college dat geen straffen op kan leggen, maar wel een gezaghebbend oordeel kan uitspreken over vragen van journalistieke ethiek.

Vrijdag heeft de Raad een uitspraak gedaan en daarin is de actie van de FNV-journalisten gelukkig afgewezen. Dat is nog geen garantie dat een dergelijke actie niet herhaald zal worden. Maar zij geeft de ANP-leiding wel een stimulans om ook in nieuwe gevallen het been stijf te houden.

Het ANP is een dienstverlenende instantie ten opzichte van alle Nederlandse dagbladen. Dat zijn dagbladen van zeer uiteenlopende politieke richting. Het zou alle perken te buiten gaan, wanneer een groep linkse journalisten gedurende kortere of langere tijd het ANP zou kunnen monopoliseren voor hun actie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.