+ Meer informatie

Aardgasproblemen bij koude winter

2 minuten leestijd

Reeds in de winter 1974/75 kunnen bij werkelijk strenge koude problemen ontstaan bij de aardgasvoorziening van West-Nederland. Aldus mr. S. A. Rissik, algemeen commercieel directeur van de N.V. Nederlandse Gasunie in een artikel in het blad j.Essobran".

Hij voegde aan zijn uitlating toe: daar zal men dan niet over mogen mopperen of met de vinger na de vermeende schuldigen wijzen, want men heeft het zover laten komen.

Vanaf mei 1972 zijn wij bezig vergunning te krijgen voor de bouw van een vloeibaar-aardgasinstallatie op de Maasvlakte ter vergroting van de leveringen op extra koude dagen. Oorspronkelijk was het de bedoeling deze in de winter 1974/1975 in bedrijf te stellen, echter in verband met de procedures voor het verkrijgen van een verguiming is een en ander verschoven via 1975/76 naar 1976/77.

Eerder had hij in zijn artikel opgemerkt: wanneer bijvoorbeeld de overheid ernaar wil streven de aardgasvoorziening op een zo hoog mogelijk peil te brengen en te handhaven dan moeten de nodige maatregelen worden getroffen. „Want wij kunnen niet de nering naar de hearing zetten", aldus mr. Rissik.

Resumerend zegt hij, dat kan v/orden gesteld, dat in de toekomst rekening zal moeten worden gehouden met relatief schaarser en dus duurder worden van energie in het Igemeen.

Aardgas neemt in de energievoorziening geen uitzonderingspositie in en wij Nederlanders zuUen derhalve in de toekomst een verstandiger en zuiniger gebruik moeten maken van de beschikbare voorradoi.

Slechts bij een prijsstelling op basis van de werkelijke waarde van het aardgas zullen wij over de middelen kunnen beschikken om de aardgasvoorziening in Nederland op een verantwoord poil te houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.