+ Meer informatie

British Coal boekt sinds lange tijd weer winst

„Toekomst voorzichtig tegemoet zien"

2 minuten leestijd

LONDEN (UPI) - British Coal, de exploitant van de staatskolenmijnen in Groot-Brittannië, heeft voor het eerst in dertien jaar winst geboekt.

Gisteren werd bekendgemaakt dat de winst in het eind maart geëindigde boekjaar 1990/'91 is uitgekomen op 78 miljoen pond sterling {ƒ 260 miljoen), na een negatief saldo van 913 miljoen pond (ƒ 3,04 miljard) in het boekjaar ervoor.

De verbetering van het resultaat kwam tot stand dank zij een forse vermindering van de rentelasten. Bestuursvoorzitter Neil Clarke waarschuwde evenwel voor een al te groot optimisme. De winst is pover en de toekomst van British Coal moet met voorzichtigheid tegemoet worden gezien. De markt voor steenkool wordt kleiner en alles hangt af van een schonere methode om steenkool te winnen, zo zei hij.

Niettemin is het financiële resultaat een opsteker voor de Britse regering, die British Coal wil privatiseren. Dat zal evenwel niet gebeuren voordat er weer verkiezingen zijn gehouden. Er zijn al wel adviseurs aangetrokken die moeten bekijken welke methode de beste is om British Coal aan de beleggers in Groot-Brittannië te verkopen.

Clarke liet verder weten dat zijn onderneming zeker marktaandelen zal verliezen aan producenten van gas en van steenkool met een laag zwavelgehalte, die schoner kan worden gedolven. Bovendien lopen de contracten met twee elektriciteitsproducenten, de onlangs geprivatiseerde Powergen en National Power, in maart 1993 af.

Schoner

British Coal moet laten zien dat steenkool efficiënter en schoner kan worden geproduceerd willen de klanten niet weglopen, aldus Clarke. Als er niet meer ontzwavelingsinstallaties worden gebruikt, lopen ook de zeer efficiënt producerende mijnen het risico te worden gesloten omdat de milieu-eisen alleen maar worden aangescherpt, zo waarschuwde Clarke.

De Britse staatsmijnen werken al zes jaar aan de verbetering van de produktie. Sinds 1985 is de produktiviteit met 98 procent toegenomen en de personeelssterkte ruim gehalveerd. De produktie per ploeg is in die periode toegenomen van drie ton tot vijf ton steenkool. Groot-Brittannië telt nu nog 74.300 mijnwerkers. Dit jaar staan er 7000 banen op de nominatie om te verdwijnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.