+ Meer informatie

Grensstad nog steeds in handen van Irak

Eerste Amerikanen gesneuveld bij grondgevecht

4 minuten leestijd

RIAAD/KHAFJI (AP/RTR) - Het Saoedische leger heeft gisteren het grootste deel van de grensstad Khafji heroverd, nadat Iraakse troepen gisterochtend de stad waren binnengevallen. Bij deze eerste confrontatie tussen de landstrijdkrachten van Irak en de geallieerden zijn voor zover bekend twaalf Amerikanen gesneuveld. De verliezen aan Iraakse zijde worden veel groter ingeschat.

Met steun van Katarese tanks voerden de Saoedische troepen vanochtend diverse aanvallen uit, voordat het grootste deel van de stad weer in geallieerde handen kwam, zo zeiden Amerikaanse mariniers. Niet lang daarna begonnen Amerikaanse soldaten met een artilleriebeschieting van een halfuur van de plaats waar de Irakezen zich met een twintigtal pantserwagens in de stad zouden bevinden. Om de Irakezen terug te drijven over de Koeweitse grens riepen de Amerikaanse mariniers de hulp in van meer artillerie. Cobra-gevechtshelikopters en jachtvliegtuigen. Hun TOW-anti-tankraketten reden ze naar de zuidrand van de stad, in afwachting van de laatste orders.

De Amerikaanse mariniers bij Khafji zeiden dat ze gehoord hadden belangrijkste wegen dat Irak bezig is vijf tot zes divisies samen te trekken bij de Koeweitse stad Wafra, wat een voorbereiding zou zijn voor een massalere aanval op Saoedi-Arabic.

De Iraakse radio maakte in haar uitzending van 09.00 uur plaatselijke tijd (07.00 uur Nederlandse tijd) geen melding van de strijd rond Khafji. Zij beperkte zich tot een oproep aan de Iraakse soldaten om „voorwaarts te gaan" en liet de Saoedi's opnieuw weten dat het gaat om een Iraakse „operatie om de heilige grond te bevrijden van de ongelovigen".

Onduidelijk

Een woordvoerder van de Amerikaanse mariniers zei vanochtend dat de situatie in Khafji nog steeds onduidelijk is. Een Saoedische militaire woordvoerder had eerder verklaard dat de geallieerden de toestand onder controle hadden. Khafji doet denken aan een spookstad. De meerderheid van de 20.000 inwoners van Khafji heeft de stad aan het begin van het conflict verlaten.

Volgens de bevelhebber van de geallieerde strijdkrachten in de Golf, Norman Schwarzkopf, zijn twaalf Amerikaanse mariniers bij de operatie in Khafji om het leven gekomen. Twee andere mariniers worden vermist sinds zij de stad binnenreden. Hun vrachtauto kwam onder vuur van lichte wapens van de Irakezen en reed van de weg af tegen een muur. Een tweede vrachtauto wist te ontkomen. Bij een reddingsactie vonden andere mariniers even later een leeg voertuig met nog draaiende wielen maar zonder enig spoor van de twee.

Uit militaire bronnen werd vernomen dat Irak momenteel in Koeweit troepen concentreert langs de grens met Saoedi-Arabië, mogelijk met het oog op verdere offensieven.

Volgens de Britse autoriteiten zijn er aan Iraakse kant „honderden" slachtoffers gevallen. Schwarzkopf zei te kunnen bevestigen dat 24 Iraakse tanks en 13 andere voertuigen zijn vernietigd, terwijl de mariniers twee voertuigen hebben verloren. De geallieerden zouden 13 Irakezen gevangen hebben genomen.

Hoewel het Witte Huis verklaarde dat de Iraakse actie nog niet het begin van het grondoffensief betekent en Schwarzkopf zei dat de operatie „militair onbetekenend is", sprak Bagdad van een „belangrijk grondoffensief', waarbij Iraakse troepen tot 20 km in Saoedi-Arabië zijn doorgedrongen.

Het Amerikaanse leger in Saoedi-Arabië heeft intussen 36 Iraakse krijgsgevangenen overgedragen aan de Saoedische autoriteiten. Het is voor het eerst in de nu twee weken durende oorlog dat de Amerikanen vanuit de oorlogszone krijgsgevangenen overdragen aan de Saoedi's, die onlangs enkele opvangkampen in gereedheid hebben gebracht, aldus het Amerikaanse opperbevel.

Eiland veroverd

Geallieerde soldaten hebben gisterochtend verder opnieuw een eilandje voor de kust van Koeweit ingenomen. Het eiland Al Maradum was door de Irakezen verlaten, zo meldde het Koeweitse persbureau KUNA vanuit Manama.

In Amerikaanse militaire kringen werd gezegd dat de Irakezen het eilandje kennelijk in grote haast hadden ontruimd. Luitenant-kolonel George Flinn, die de operatie leidde, zei dat de Iraakse militairen bestek, munitie en een televisietoestel hadden achtergelaten. Op het eiland bevinden zich twee communicatietorens die klaarblijkelijk werden gebruikt om te waarschuwen voor geallieerde luchtaanvallen. Vorige week werd het eilandje Kurah op de Irakezen veroverd.

Radio Bagdad meldde gisteren dat bij luchtgevechten boven Iraaks grondgebied een geallieerd vliegtuig was neergeschoten en een ander geallieerd toestel was beschadigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.