+ Meer informatie

Verzet tegen 'Madrid' groeit

Steun onder Palestijnen voor conferentie brokkelt af

2 minuten leestijd

JERUZALEM (AFP/ANP/AP) - De onenigheid over de komende Midden-Oostenconferentie in Madrid neemt toe. Israël dreigt zich terug te trekken uit de conferentie als de Palestijn Saeb Erakat deel blijft uitmaken van de Palestijnse delegatie. Ook brokkelt de steun onder de Palestijnen voor de Madrileense bijeenkomst af.

Jossi Ahimeir, de woordvoerder van de Israëlische premier Sjamir, heeft vanmorgen gezegd dat Erakat onaanvaardbaar wordt geacht omdat hij zich openlijk heeft geïdentificeerd met de PLO.

Erakat, afkomstig uit een dorp vlakbij Jeruzalem, is professor politieke wetenschappen aan de An-Najah-universiteit in Nabloes. Hij vertelde deze week tegenover de pers dat de Palestijnse delegatie „door de PLO is gekozen".

Ahimeir zei gisteren dat als Erakat deel van de delegatie blijft uitmaken Israël zich over zijn deelname aan de conferentie zal herbezinnen. „Wij gaan niet naast mensen zitten naast wie wij niet willen zitten, naast PLO-mensen", aldus Ahimeir.

Zuur maken

De steun onder Palestijnen voor de internationale vredesconferentie over het Midden-Oosten brokkelt verder af, zo blijkt uit een verklaring die gisteren in de Jordaanse hoofdstad Amman werd verspreid.

Ongeveer 300 dissidente leden van de Fatah-factie van PLO-leider Arafat hebben zich gisteren meester gemaakt van het hoofdkwartier van de organisatie in de Libanese havenstad Sidon, uit protest tegen Arafats besluit een uitnodiging voor de vredesconferentie voor het Midden-Oosten te aanvaarden.

Tien organisaties van uiteenlopende signatuur roepen de Palestijnse vertegenwoordigers die de vredesconferentie zullen bijwonen op om hun medewerking op te zeggen. Enkele van deze organisaties kondigden eerder aan deze Palestijnen op alle mogelijke manieren het leven zuur te maken.

Tot de ondertekenaars van de in Amman uitgegeven verklaring behoren twee van de drie grootste partijen binnen de PLO: het Democratisch Front en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, die onder leiding staan van respectievelijk Najef Hawatmeh en George Habasj.

Lijst

Inmiddels heeft, een dag na zijn besluit de Israëlische delegatie voor de vredesconferentie in Madrid zelf aan te voeren, premier Sjamir de naTnen van de overige delegatieleden bekendgemaakt.

Volgens de zender behoren naast een aantal hoge ambtenaren van de ministeries van buitenlandse zaken en defensie, de Israëlische ambassadeur in Washington, Salman Showal, onderminister van buitenlandse zaken Benjamin Netanyahu alsmede de rechtsgeoriënteerde Likoed-parlementsleden Uzi Landau en Eliahu Ben-Elisar tot de delegatie. Sjamir zou ervan hebben afgezien vertegenwoordigers van de radicaal-nationalistische kabinetsvleugel mee te nemen.

De gepasseerde minister van buitenlandse zaken, David Levy, kondigde gisteren aan dat hij zich bij de volgende Likoed-partijdag kandidaat zal stellen voor het voorzitterschap. Levy neemt het daarmee op tegen de huidige partijvoorzitter Sjamir.

De Palestijnen hebben gisteren hun "gidscommissie" voor de vredesconferentie voor het Midden-Oosten uitgebreid met vertegenwoordigers van vluchtelingenkampen en andere PLO-facties naast Fatah, hebben Arabische bronnen gisteren gezegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.