+ Meer informatie

Snel gesprek Iran-Amerika in Den Haag

1 minuut leestijd

OEN HAAG — Het lijkt erop, dat op korte termijn besprekingen tussen de Verenigde Staten en Iran beginnen over beslechting van de financiële geschillen tussen'beide landen. Iran heeft dinsdag de autoriteiten in Washington schriftelijk laten weten, dat drie Iraanse functionarissen („arbitrators" genoemd) naar Den Haag komen, waar ze maandag 18 mei met de Amerikaanse arbiters willen spreken. Dit heeft een woordvoerder van de ambassade van dé Verenigde Staten woensdag laten weten.

In het akkoord van Algiers, dat voorafging aan de beëindiging van de gijzeling van 53 Amerikaanse functionarissen in de ambassade in de Iraanse hoofdstad, kwamen beide landen op 19 januari overeen, een internationaal arbitragehof in het leven te roepen, dat zou moeten beslissen over claims van staatsburgers van de V.S. tegen Iran en claims van staatsburgers van Iran tegen de V.S.

De secretaris-generaal van het permanente hof van arbitrage, die bevestigde dat maandag de besprekingen beginnen, verklaarde desgevraagd te verwachten, dat beide partijen in elk geval VN'hulp praten over de te -benoemen drie neutrale en voor beide partijen aanvaardbare arbiters. Uit de „onpartijdigen" zou de voorzitter van de arbitragecommissie moeten komen.

De Iraanse ambassade was niet voor commentaar bereikbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.