+ Meer informatie

Gevangene krijgt geen AOW meer

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Gevangenen krijgen geen uitkering meer. Nadat eerder al hun WAO-uitkering was stopgezet, vervalt nu ook het recht van gedetineerden op AOW en op een studiebeurs voor uitwonenden.

Dat staat in een voorstel van staatssecretaris N. Albayrak van Justitie waarover het kabinet zich nog moet uitspreken. RTL Nieuws bracht de brief gisteren naar buiten.

Albayrak wil het AOW-pensioen een maand na aanvang van de detentie stopzetten gedurende het verdere verblijf in de gevangenis.

De AOW-kwestie speelde in oktober 2006 weer op na berichten dat een man die veroordeeld is voor de moord op drie prostituees, elke maand zijn AOW van bijna 900 euro krijgt. Zijn ex-vrouw vond dat onaanvaardbaar en maakte dat kenbaar aan het CDA. Ook Albayrak en staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken) vinden de dubbele verstrekking van middelen voor levensonderhoud onwenselijk.

Albayrak heeft op verzoek van de Tweede Kamer gekeken of het mogelijk is om gevangenen een eigen bijdrage te laten betalen voor kost en inwoning. Maar daar is ze om diverse redenen tegen. Zo wil ze blijven vasthouden aan het principe dat de kosten van detentie voor rekening van de staat komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.