+ Meer informatie

Schijf van vijf heet nu Maaltijdsschijf

Eet meer plantaardige produkten

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De bekende Schijf van Vijf die het Voorlichtingsbureau voor de voeding sinds 1953 hanteert is gisteren tijdens het herdenken van het 40-jarige jubileum, van het Bureau vervangen door de Maaltijdsschijf.

„De accenten liggen duidelijk anders eetved bij de maaltijdsschijf", zo meent minister ir. G. J. M. Braks (Landbouw en Visserij). De stichting die als doel heeft „het bevorderen van het gebruik van een goede, economische voeding door de Nederlandse bevolking door midel van voorlichting en instructie" is bij velen al bekend door de vele informatieve folders die zij uitgeeft. De Schijf van Vijf is in de geschiedenis van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding wel een hoogtepunt geweest. Minister Braks typeerde de maaltijdsschijf als een „steuntje in de rug voor de consument". De nieuwe voedingsschijf laat

„Op voedingsgebied zijn niet alleen de omstandigheden vgranderd, maar ook de inzichten over voeding en leefgewoonten, het is begrijpelijk dat het Voorlichtingsbureau voor de Voeding iets los heeft moeten laten dat jaren het eigen gezicht heeft bepaald, ik doel hiermee op de Schijf van Vijf", aldus Braks. Het nieuwe vignet van het VoorHe Maaltijdsschijf is verdeeld in vier vakken waarin granen, zuivelprodukten, boter en groenten en fruit een belangrijke rol spelen. Voedingsprodukten die niet voorkomen in de vier vakken zijn niet direct „slecht" of „minderwaardig", maar maken voedingskundig geen wezenlijk onderdeel van de maaltijd uit. Ze hebben wel een functie als aanvulling. De voornaamste slagzinnen bij de nieuwe Maaltijdsschijf zijn; „Wees matig met vet" en „Eet meer plantaardige produkten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.