+ Meer informatie

Shas wil voortzetting oude coalitie Israël

Likoed schaart zich achter Sjamir

2 minuten leestijd

JERUZALEM — De Israëlische ultra-orthodoxe Shas-partij ("Hoeders van de Torah") heeft gisteren bekendgemaakt dat zij voorstander is van een nieuwe coalitieregering van nationale eenheid van de Arbeiderspartij en het Likoed-biok. Een parlementslid van de partij, Jair Levy, heeft dit bekendgemaakt.

Het was juist de Shas-partij die vorige week donderdag de doorslag gaf bij de stemming over de motie van wantrouwen tegen premier Jitschak Sjamir, die leidde tot de val van het kabinet. Levy verklaarde gisteren tegenover verslaggevers dat de aanbeveling van zijn partij, die hij had overgebracht aan de Israëlische president Chaim Herzog, was ingegeven door de vrees dat rechtse extremisten in een nieuwe regering de overhand zullen krijgen, waardoor de kansen voor het vredesproces in het MiddenOosten verder zouden dalen. „Daarom hebben we gevraagd of er een nieuwe regering van nationale eenheid kan komen, zodat het vredesproces verder geholpen kan worden", zei hij.

Levy zei te hopen dat na de val van het kabinet zelfs Likoed zal begrijpen „dat het zonder vredesplan erg moeilijk is om te bestaan". De val van het kabinet werd veroorzaakt doordat Likoed weigerde in te stemmen met de vredesvoorstellen van de Amerikaanse minister James Baker, die onder meer directe Palestijns-Israëlische onderhandelingen behelzen. De Arbeiderspartij van ex-minister van financiën Sjimon Peres is hier wel voorstander van, en had aangestuurd op de val van het kabinet omdat men genoeg had van het gebrek aan medewerking van Likoed. naar verwachting in de loop van de week een formateur aanwijzen, die premier zou worden van een nieuwe regering. Peres maakt grote kans op deze functie, maar het is niet onmogelijk dat de beslissing van Herzog na de jongste manoeuvre van Shas toch weer anders uitvalt.

Levy zei dat zijn partij zich niet heeft uitgelaten over de vraag wie Likoed zou moeten leiden bij de vorming van een nieuwe regering. De partij van Sjamir heeft echter tijdens de weekwisseling de rijen weer gesloten, en laten weten dat de 74-jarige demissionnaire premier de partij opnieuw zou moeten aanvoeren. Na de val van het kabinet gingen er geruchten dat er een rebellie tegen Sjamir was uitgebroken. Zaterdag schaarde echter zelfs de omstreden Ariel Sjaron, de voormalige minister van handel en aartsrivaal van Sjamir, zich achter hem. Sjaron prees Sjamir zelfs voor het feit dat hij de beginselen van Likoed had hooggehouden en niet was gezwicht voor de Amerikaanse vredesvoorstellen.

Likoed vreest dat het Amerikaanse voorstel om inwoners van Oost-Jeruzalem en gedeporteerde Palestijnen op te nemen in een Palestijnse onderhandelingsdelegatie ertoe zal leiden dat de PLO via een achterdeur bij het vredesproces wordt betrokken, hetgeen de partij tot elke prijs wil

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.