+ Meer informatie

Aanklachten

1 minuut leestijd

De Duitse autoriteiten overwegen om aanklachten in te dienen tegen de grenswachters die vluchtende Oostduitsers hebben doodgeschoten en enkele onderzoeken zijn al begonnen. Maar de grote vraag in deze procedures is of iemand juridisch verantwoordelijk gehouden kan worden voor de moorden.^

Net als de Duitse militairen na de Tweede Wereldoorlog zullen de grenswachters waarschijnlijk argumenteren dat zij slechts orders opvolgden en dat hun straf wachtte als zij de vluchtelingen lieten gaan. Het is ook mogelijk dat de hoogste leiders van de DDR, de leden van het Politburo, verantwoordelijk zullen worden gehouden omdat zij degenen zijn die de muur hebben laten bouwen en verbeteren en de schietbevelen hebben uitgevaardigd.

Tegen de voormalige partij- en staatsleider Erich Honecker is reeds maar de 78-jarige Honecker is buiten het bereik van de Duitse autoriteiten. In maart hebben Sowjet-militairen hem vanuit de Sowjet-basis bij Berlijn, waar hij zijn toevlucht had gezocht, naar Moskou overgebracht om hem aan arrestatie te laten ontkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.