+ Meer informatie

Raadslid in beroep tegen ambtsgebed

In Hardinxveld-Giessendam

3 minuten leestijd

HARDINXVELD—GIESSENDAM — Het gemeenteraadslid H. van Poeteren (Partij Gemeentebelangen) heeft een procedure aangespannen bij de Kroon tegen het uitspreken van het ambtsgebed door de voorzitter voor en na de vergadering. Dit zei hij na de opening van de dinsdagavond jl. (gisteravond) gehouden gemeenteraadsvergadering.

De heer H. van Poeteren was tot na het uitspreken van het ambtsgebed buiten de raadszaal gebleven. Daarna kwam hij binnen en legde deze verklaring af. Hij zei dat hij bij de behandeling van het nieuwe reglement van orde in de vorige vergadering al ernstig gewaarschuwd had tegen het opnieuw opnemen van het formuliergebed. „Ik heb er nog eens ernstig over nagedacht en nu besloten deze procedure aan te spannen en vervolgens buiten de raadszaal te blijven tijdens het uitspreken van hel ambtsgebed voor en na de vergadering, aldus de heer H. van Poeteren.

Burgemeester mr. R. W. Dijkstra betreurde dit ten zeerste. „Het is een democratisch genomen raadsbesluit met overgrote meerderheid genomen. Als er dan één lid van de raad zich niet bij neer kan leggen moet ik dit met meerderen met mij ten zeerste betreuren", aldus burgemeester mr. R. W. Dijkstra.

Verder ging de gemeenteraad met algemene stemmen akkoord om een voorbereidend krediet van 60.000 gulden beschikbaar te stellen voor een voorbereidend onderzoek dat moet worder verricht ten behoeve van de bouw van een nieuw raadhuis. Het Centraal Adviesbureau van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zal met het onderzoek worden belast. Het onderzoek zal bestaan uit het opstellen van uitgangspunten voor wat betreft de gemeentelijke organisatie en de ruimtelijke eisen daarvan.

Keuze
Er zal een keuze moeten worden gemaakt tussen handhaving en uitbreiding van de bestaande huisvesting en totale nieuwbouw. Tevens zal er een keuze moeten worden gemaakt tussen diverse vestigingsplaatsen bij nieuwbouw en er zal een globaal programma van eisen opgesteld moeten worden. Gezien de zeer concrete mogelijkheid dat de gemeente Hardinxveld-Giessendam binnen een aantal jaren met de gemeente Giessenburg en Schelluinen zal worden samengevoegd in het kader van de gemeentelijke herindeling in de Alblasserwaard stelde het college van b en w de raad voor om geen contact met deze gemeenten op te nemen om tot de bouw van een nieuw gemeentehuis te komen.

Het gemeentebestuur van Giessenburg en het gemeentebestuur van Schelluinen hebben zich herhaaldelijk uitgesproken tegen een combinatie van deze drie gemeenten. B en w kunnen zich voorstellen dat een stap hunner zijds in genoemde gemeenten minder goed zou kunnen vallen en zou kunnen overkomen als een vooruitlopen op ter plaatse vrij gevoelig liggende zaken. De heer J. W. Sluimer (CDA) vond het een goede zaak dat vandaag deze beslissing genomen werd. Met de nu 25 jaar oude barakken naast het gemeentehuis kunnen we niet verder, daarom is een goed onderzoek noodzakelijk, aldus de heer J. W. Sluimer (CDA).

De heer H. van Poeteren (Partij Gemeentebelangen) vond 60.000 gulden een grote uitgave. „Ik pas er voor als blijkt dat het te weinig is om nogmaals een aanvullend krediet beschikbaar te stellen", aldus Van Poeteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.